Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär av borgerlig varning

Annons
Lördag 6 oktober 2001Lär av borgerlig varning

Underskatta inte den ekonomiska krisen. Den liknar i mycket situationen i början av 90-talet.

I torsdags var det på dagen tio år sedan den borgerliga regeringen efterträdde den socialdemokratiska. Carlsson byttes mot Bildt, och nu inleddes en period av intensivt reformarbete, beskrivet på DN debatt i veckan av Carl Bildt och Bengt Westerberg.

På det hela taget är Bildt och Westerberg nöjda med allt de uträttade under sina regeringsår. De fyra huvudområden de föresatte sig att ta itu med lyckades de också till stor del förändra: Sverige som en del i EU, Sverige som en tillväxt- och företagarnation, valfrihet i den svenska välfärden samt ett miljötänkande som skulle genomsyra all politik.

På flera områden har man kunnat konstatera att socialdemokraterna efter de borgerliga regeringsåren helt enkelt accepterade de förändringar som gjorts. Många tyckte också - inte minst efter de av Persson ledda saneringarna av den offentliga ekonomin - att socialdemokraterna slog in på en mer modern och liberal linje. Tonen mot alternativ till offentlig verksamhet blev något mildare, synen på valfrihet inte fullt så negativ.

Men ack vad man bedrog sig. Socialdemokraterna visar nu, efter snart en mandatperiods stödregerande med miljöpartiet och vänsterpartiet, att det är storskaliga, socialistiska lösningar som är partiets huvudspår även i framtiden. Ett nytt korståg mot privatiseringar har inletts med socialminister Lars Engqvist och skolminister Ingegerd Wärnersson i spetsen. Göran Persson ger dem sitt benägna bistånd. Det är ett stort bakslag, inte främst för moderater och folkpartister, utan framförallt för de många människor som verkligen behöver större valfrihet i sin vardag.

Carl Bildt och Bengt Westerberg medger också villigt att de underskattade den ekonomiska kris som kom att prägla de borgerliga regeringsåren. Krisen hade, som välbekant är, inletts redan tidigare och Sverige påverkades mycket av en internationell lågkonjunktur, men icke desto mindre har den borgerliga regeringen oförskyllt fått skulden för exempelvis den skenande arbetslösheten. Bildts och Westerbergs självkritik blir, utan att de själva nämner det med ett ord, också en stark varning till den nuvarande regeringen. Vad Göran Persson, Bosse Ringholm med flera håller på att göra är nämligen att underskatta en ny, växande kris. Häromveckan lade finansminister Ringholm fram en budget som av större delen av omvärlden betecknas som helt orealistisk. Ändå vill inte Ringholm revidera några siffror eller vänta med någon kostsam utgift.

Fast egentligen kanske det inte är så konstigt. Det är ju snart valår. Revidera budgeten kan ju Bosse Ringholm alltid göra sedan, när han och resten av s-regeringen väl blivit omvald...Slopa allmänna motionstiden

Att skriva motioner har blivit ett sätt för riksdagsledamöterna att legitimera sig själva. Ju fler motioner desto aktivare ledamot, tycks de resonera. Förslaget från Harald Nordlund, folkpartist från Uppsala, bör därför övervägas noga. Harald Nordlund vill att allmänna motionstiden slopas och att det blir möjligt att lämna motioner under hela året.

Det ligger mycket i hans tankar om att motionerna då skulle tas mer på allvar. Bland annat därför att antalet motioner skulle minska. Nu, när allmänna motionstiden gått ut, har över 3 500 motioner lämnats in. Man undrar om ledamöterna och deras medhjälpare gjort annat än letat ämnen och filat på motioner de senaste veckorna.

Harald Nordlund har själv åstadkommit 33 motioner, bland annat den om avskaffandet av allmänna motionstiden. Han ligger ändå långt efter moderaten Marietta de Pourbaix-Lundin som författat 67. Hennes väljare har förmodligen inte en aning om vad det är hon tar upp i motionerna, så många löften kan hon knappast ha att leva upp till. Den motion hon själv anser mest angelägen har de förmodligen inte ägnat en tanke. Hon begär, för tredje året i rad, att en svensk flagga placeras vid riksdagens talarstol.

Mer läsning

Annons