Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägg korten på bordet

/
  • Telias vd Lars Nyberg förnekar att bolaget betalat några mutor i samband med etableringen i Uzbekistan, men han vägrar att svara på de besvärliga frågorna.

Statliga Telia Sonera tjänar grova pengar på sin verksamhet i diktaturländer. Då är det lätt att se mellan fingrarna när det gäller det här med mänskliga rättigheter.

Annons

Uzbekistan är en av världens hårdaste diktaturer. Enligt en oberoende människorättsorganisation i landet torterades minst 39 fångar till döds under 2010. Det finns till och med ett dokumenterat fall när en fånge kokades till döds.

Statliga ägda Telia Sonera har inget emot att göra affärer med förtryckare. De forna SovjetrepubIikerna i diktaturbältet i Centralasien ger goda möjligheter till stora vinster när mobilnäten byggs ut.

Då är det frestande att se mellan fingrarna på det där med mänskliga rättigheter. I Azerbajdzjan lät Telia Sonera landets säkerhetstjänst få fri tillgång till mobilnätet, vilket kraftigt underlättat regimens förföljelse av oppositionella.

Nu handlar det om SVT:s Uppdrag gransknings avslöjande om företagets etablering i diktaturen Uzbekistan. I kampen om en 3G-licens betalade företaget 2,2 miljarder kronor till ett brevlådeföretag i Gibraltar, tillhörande diktatorn Karimovs dotters nära vän.

Dottern Gulnara Karimova beskrivs som den som kontrollerar den lönsamma telekommarknaden i landet, vännen är en 24-årig kvinna utan erfarenhet av affärer i allmänhet och telekomföretag i synnerhet.

Telia Sonera kan knappast ha varit ovetande om kvinnans bakgrund och hennes koppling till familjen Karimov. En enkel sökning på nätet hade på fem sekunder visat sambandet.

Telias vd Lars Nyberg har ihärdigt förnekat att företaget har mutat någon eller deltagit i penningtvätt. Det råder nolltolerans mot korruption i bolaget, har ledningen upprepat vid flera tillfällen. Men går det att göra affärer med diktaturer utan att krydda anbuden med pengar under bordet?

Sverige ligger högt upp på listan över världens minst korrumperade länder. Det finns ändå en del riktigt fula skönhetsfläckar, som Saabs försäljning av Jas Gripen till Sydafrika. Telia Soneras affärer i Uzbekistan kan växa till en lika stor skandal.

Uppgifterna i Uppdrag granskning är mycket graverande. De bekräftas av att två högre chefer i telejätten är delgivna misstankar om mutbrott. I Schweiz pågår också en brottsundersökning kring olaglig tvätt av pengar som Telia Sonera betalat ut.

Lars Nybergs tystnad är talande. I nio månader har han vägrat att låta sig intervjuas av Uppdrag granskning. Telia Sonera har inte sagt hela sanningen, och att lägga locket på har inte gynnat företaget. Krishanteringen är och har varit urusel.

Det är dags att lägga alla korten på borden och svara även på de besvärliga frågorna. Finansmarknadsminister Peter Norman (M) bör samtidigt sluta upp med att spela förvånad och chockad över avslöjandena. Svenska staten äger 37 procent av Telia Sonera och som storägare måste man ställa högre krav på företagets etik och moral.

Peter Franke

Mer läsning

Annons