Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägg din röst i morgon

Annons
Lördag 15 septemberLägg din röst i morgon

Det är val i morgon. Ett unikt val där Svenska kyrkan för första gånger efter separationen med staten kallar på väljarna för att rösta fram en styrelse.

Där partipolitiken är en självklarhet för kommunal-, landstings- och riksdagsval, spelar partierna i detta val endast rollen som demokratibärare. Det jobbet är dock oerhört viktigt, i detta val mer än tidigare. I alla fall om det är en öppen folkkyrka vi vill ha.

För även om de främlingsfientliga i sverigedemokraterna inte förekommer på listor i vårt närområde, är möjligheterna för dem att lyckas etablera tillräckligt stöd för att komma in i den svenska kyrkans "riksdag", kyrkomötet, alldeles för goda.

I de församlingar de dessutom har listor, krävs mycket få röster för varje mandat. Göteborgs-Posten rapporterade inför förra kyrkovalet om mannen som i 50-års "present" invaldes till kyrkofullmäktige av sina anställda. Då räckte det med 15-20 röster.

Denna gång har i alla fall väljarna i stiftet redan i förväg deklarerat att några handfull röster inte kommer att räcka. Brev- och förhandsröstningen har här varit omfattande och en inte allt för avancerad gissning är att detta gjorts just för att hålla sverigedemokraterna utanför kyrkan.

Valdeltagandet som tidigare val legat runt tio procent, kan därför stiga markant i morgon. Men då är det inte till ungdomarna kyrkan kan förlita sig. Trots att 16-åringar för första gången någonsin har rätt att rösta i valet, visar undersökningar att få tänker använda sig av den rätten. Kyrkan engagerar dem inte och representerar dem ännu sämre.

Medelåldern på listorna ligger runt pensionssträcket och ungdomsinslagen är mycket få. Medelåldern på väljarna ligger även den som regel i samma trakter. Den infekterade debatt som pågår inom stiftet har förstås gjort sitt för att skrämma bort nya intresserade och visst finns de som inte kan se skillnad på kyrkopolitik och "vardags"politik.

Men att påstå att morgondagens val är en petitess vore att undervärdera kyrkans roll i mångas liv. Trots allt är det fler än 80 000 personer som kandiderar till poster inom kyrkan. Det är 10 000 fler än de som ställde upp i förra kommunal-, landstings- och riksdagsvalet!

De flesta stödjer en fortsatt öppen kyrka. Lägg din röst på en av dem i morgon!Susanne Sjöstedt

Allvaret bakom attacken mot AlEl NiÒo var namnet som tilldelades den väderkatastrof som drog fram över världen 1997 och lämnade förödelse bakom sig.

Al Nino är namnet på den amerikanske medelålders man som under några månader 1997 utsattes för telefonterror av människor som anklagade honom för att ha ödelagt delar av världen!

Det var rätt kul då. De amerikanska komikerna upprepade historien och vi skrattade åt idiotin att anklaga en helt vanlig människa för att ligga bakom en naturkatastrof, eller rättare sagt - att vara en naturkatastrof.

Bara tanken på att det fanns dårar som överhuvudtaget slog upp namnet på en naturkatastrof i telefonkatalogen är så osannolikt dumt att det är svårt att bemöta på något annat sätt än med skratt.

Det skulle säkert även Al tyckt, om det inte varit han som hotades till livet. Men verkligheten var inte sådan och han möttes under några månader inte bara av hot utan även av oförståelse och gapskratt från människor som - precis som jag - inte fattade allvaret.

Denna vecka infinner sig allvaret omedelbart när rapporterna om verbala och fysiska attacker på muslimer till och med i Sverige kommer, när kvinnor med huvudduk inte vågar sig ut på gator i Sverige av rädsla för att bli bespottade.

Allvaret är högst närvarande när den australiensiske försvarsministern Peter Reith använder tragedin i USA för att hävda det korrekta i avvisandet av de afghanska båtflyktingar som nyligen sökte sig till landet. Terrorattacken var enligt honom bevis nog för "den säkerhetsrisk som asylsökande innebär".

Sanslösheten i dåraktiga påhopp i dag är precis lika stor som för fyra år sedan. Komiken har därmot ingen bäring längre.SUSANNE SJÖSTEDT

Mer läsning

Annons