Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav utan mer resurser

Samtidigt som finansminister Anders Borg (m) förklarade att Sverige är inne i en djupare kris än på 30 år - ville man på socialdepartementet istället tala om hur mycket bättre kommunernas äldreomsorg kommer att bli med tuffare kompetenskrav.

Annons

Det är två utspel som har en del med varandra att göra.

Igår tog äldreomsorgsminister Maria Larsson (kd) emot utredaren Gösta Jedbergers betänkande om att införa en lägsta kompetens för anställda inom äldreomsorgen.

Man konstaterar att så många som tre av tio anställda inom äldreomsorgen ifjol saknade omvårdnadsutbildning, en stor grupp med tanke på att yrkeskåren, med vårdbiträden och undersköterskor, är landets största och omfattar 200 000 personer.

Jedberger föreslår där att en ny yrkeskår inrättas - äldreassistenter - med utbildnings- och kompetenskrav som blir enhetliga för hela landet.

"Det är nu, de närmaste tio till femton åren innan de verkligt stora behoven uppstår som vi har möjlighet att göra något åt situationen och rusta omsorgen och vården för framtiden", slår Jedberger fast i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Det finns sannolikt ingen som ifrågasätter att våra allt fler äldre självklart ska omvårdas av kompetent personal. Som Sveriges kommuner och landstings ordförande Anders Knape, konstaterar i en kommentar är det ju faktiskt redan så att både kompetens och kvalitet omnämns som avgörande faktorer för verksamheten i socialtjänstlagen.

Men Knape noterar också att det är kommunerna som ansvarar för äldreomsorgen och därför måste kunna organisera sina verksamheter utifrån egna förutsättningar. Han är inte heller förtjust över att utredningen vill skyffla över en stor del av kostnaderna, enligt SKL 1,7 miljarder i ett inledningsskede, direkt på kommunerna.

I och med Anders Borgs dystra prognoser blir det extra anmärkningsvärt. Här vägrar regeringen från ett håll att värdesäkra statsbidragen till kommuner och landsting, och så fortsätter man från ett annat påföra krav som kostar dem ännu mer pengar.

Knape slog efter Borgs utspel igår fast att kommunerna och landstingen med de nya prognoserna kommer att behöva ännu mer än de åtta miljarder för de kommande två åren han krävde av regeringen i oktober för att slippa omfattande personalminskningar i sektorn när åldersstrukturen egentligen kräver en utbyggd verksamhet.

Sanningen är ju också den att en "äldreassistent" trots den högre kompetensen inte har fler händer än nån annan.

Mer läsning

Annons