Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krånglet med sjukresorna

Annons
Fredag 16 november 2001Krånglet med sjukresorna

Det är politikernas ansvar att se till så att kommunernas och landstingets samordnade sjukresor och färdtjänst fungerar bra.

Påtvingad inaktivitet kan kännas gräsligt påfrestande. Den har negativ inverkan på välbefinnandet. Själv har jag bara varit sjukskriven i tre veckor. Det var säkert nyttigt men inte särskilt roligt eftersom det inte var mycket jag kunde företa mig. Att bryta armen går i en grisblink, om uttrycket tillåts, medan effekterna kvarstår betydligt längre.

Tro inte att jag beklagar mig, det gör jag inte. Jag hade tur och kom lindrigt undan och hela proceduren på akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala tog sammanlagt två timmar, med röntgenundersökning, sjuk- och receptskrivning. Visserligen fick jag betala hela patientavgiften en gång till, eftersom landstinget i Västernorrland inte har något fritt vårdval - men det är ju inte hela världen.

Andra betalningen skedde vid besöket på ortopedavdelningen i Sundsvall, remissen var ju utfärdad vid annat landsting. Ska man råka ut för olyckor bör det ske i Västernorrland. Den undersökningen tog också två timmar, trots tidsbeställning. Med resorna utsträcktes tiden till fem timmar. Då lät doktorn mig ändå i sin godhet att resa hem med en transport utanför den "fasta" turen, kanske för att de tio minuter han träffade mig krävde två timmars närvaro på avdelningen.

Det är klart man undrar hur effektivt vården bedrivs i Västernorrland. Det saknas läkare, förstod jag, men då kan väl antalet patienter på återbesök anpassas efter den kapacitet som finns. Om det inte är så att patienter från Härnösand automatiskt hamnar sist på väntelistan när de kommer till Sundsvall, men så illa ska det väl inte vara.

Kritiken mot de samordnade sjukresorna växer. Där hade jag också tur. Efter bara tio minuters väntan fick jag svar när jag ringde Samtrans. Inga större missöden inträffade under transporten, det enda var att en patient visade sig vara en helt annan person än som uppgivits. Det klarade taxichauffören ut genom några telefonsamtal och mannen befanns behörig att följa med.

Så visst kunde alltsammans ha varit värre - men det kunde faktiskt också ha varit betydligt bättre.

Att sjukhusledningen i Härnösand-Medelpad äntligen reagerar på den starka kritiken över hur sjukresorna - men även färdtjänsten - sköts är tillfredsställande. Självklart måste det ske en förbättring. Det är egentligen politikernas ansvar och det är inte något ohemult krav från medborgarna eftersom politikerna lovade att samordningen inte skulle medföra någon försämring. Nu har det visat sig att handikapporganisationerna liksom oroliga patienter och anhöriga hade rätt i sina farhågor. Samordningen fungerar inte och det är de enskilda människorna som får betala med ökat lidande för en del och mycket onödigt besvär för andra.Skärpning

Elbranschen klarade sig ifrån en tvingande lag om ersättningar till kunderna vid strömavbrott. Regeringen nöjer sig nu med att skärpa övervakningen av elmarknaden sedan bolagen gjort en frivillig överenskommelse att så långt det går hålla kunderna skadeslösa och ersätta dem vid längre strömavbrott.

Näringsminister Björn Rosengren meddelar dock om elbolagen inte uppfyller sina löften så återkommer regeringen med lagstiftning.

Beslutet kommer lämpligt, det har blåst uppemot orkanvindar i Sverige senaste dygnet.

Regeringen tänker sig också kontrollera priserna på fjärrvärme för att producenterna inte ska kunna ta ut för höga avgifter. Även detta är också positivt för människor som bor i den del av landet där det blir vinter, särskilt som regeringen med hjälp av vänsterpartiet och miljöpartiet återkommande höjer energipriserna genom ökat skatteuttag..

Mer läsning

Annons