Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klåfingriga politiker detaljreglerar polisen

/

Annons

”Kriminella borde förbjudas vistas i de områden de begått brott”, föreslår Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé i ett utspel på torsdagen och jag påminns återigen om hur två yrkesgrupper – parallellt med att framhållas som två av de allra viktigaste – nästan dagligen föreslås få fler arbetsuppgifter som ska detaljreglera arbetsdagen: poliser och lärare.

För om vi förbjuder någon att vistas i ett speciellt område – eller som i förra veckan fick en ny lag som förbjuder oss att hålla i en mobiltelefon när vi kör bil – ja då måste det ju finnas nån som följer upp att förbudet efterlevs. Förhoppningsvis utan att mindre tid och kraft läggs på att lösa andra brott.

Samtidigt i skolan ska lärarna inte bara sätta stopp för mobilanvändning i klassrummen, få ungar att ta av sig kepsen, uppfostra, rastvakta, planera lektioner och betygsätta. Nånstans där ska de undervisa också.

Politiker älskar att detaljreglera skolan och polisen – och undrar sedan hur det kommer sig att så många lämnar yrkena för andra karriärer. ”Högre lön”, säger alla nu i kör men handlar det inte minst lika mycket om att ständigt få ändrade order uppifrån om vad som ska prioriteras denna vecka?

Liberala kollegan Tomas Izaias Englund skrämde oss tidigare i veckan med att ”Våra småstäder är helt utlämnade åt terrorister”. Han målade upp ett scenario där terrorister skulle kunna härja fritt i timmar innan en kvalificerad insatsstyrka skulle hinna hit.

”Har exempelvis de lokala poliskontoren adekvat utrustning, utbildning och beredskap att avvärja en beväpnad och högt motiverad angripare?” frågar sig Englund och gissar att det högst sannolikt inte är så.

Och visst kan man, speciellt i skuggan av en masskjutning i en mindre stad i Italien, oroas över vad som exempelvis skulle hända om ens en av de sisådär 25 000 legala vapenägarna i Västernorrland plötsligt skulle få spel och öva prickskytte på torget i Kramfors.

Men ska vi bygga upp lokala antiterrorstyrkor, som tar resurser från annan brottsbekämpning, för att en man med fascistkopplingar gjorde en rasistattack mot svarta migranter i en mindre stad i Italien? Eller ska vi låta polis faktiskt utbildad att bedöma hotbilder och prioritera insatser få lite mer utrymme att göra just det? Detaljreglering är inte handlingskraft.

Mer läsning

Annons