Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julen är inte hotad

/
  • – Vårt svenska julpynt är hotat, hävdade Jimmie Åkesson i sitt jultal i SVT, trots att han satt i en studio dränkt i glitter, kulor och julgransljus.

Åkessons hjärnspöken om hotade svenska jultraditioner får oroväckande stor spridning.

Annons

Nu är det inte längre bara kungen och statsministern som får hålla jultal till svenska folket. SVT har upplåtit en julgrann studio till alla partiledarna för en kort julhälsning.

SD-ledaren Jimmie Åkesson använde två tredjedelar av sin tid till att tala om att julen är hotad. Han hävdade på fullt allvar att det finns krafter i samhället – politiska, religiösa och kommersiella – som gärna ser att kärnan i våra traditioner urholkas och som vill förvandla julen till en allmän vinterfest.

Han påstod till och med att julpyntet var hotat, trots att han satt fullständigt dränkt i glitter, kulor och julgransljus.

– Vår kultur och vår nation är utsatt för ett hårt tryck från diverse ideologiska grupperingar som ser vår svenska gemenskap som ett hot, som vill att vi ska förkasta traditioner. Det enda som kan stoppa den utvecklingen är vi helt vanliga svenskar som inte ska skämmas för att vi sätter upp en adventsstjärna i fönstret, sa Åkesson med darr på rösten.

Om han såg sig om i och utanför studion skulle han upptäcka att det är ingen som skäms för att ha en adventsstjärna i fönstret. Landet är översvämmat av slingor, ljusstakar, tomtar och julstämning. Det har inte blivit mindre utan mer de senaste åren.

Den här gången nämnde han inte att islam är det största hotet mot Sverige, men under ytan låg den rasistiska indelningen i "vi" och "dom" som är partiets kärnbudskap.

Åkessons jultal fick mig att återvända till Youtube och Levi Klausen, den unge före detta nazisten i Filipstad som representerade SD i fullmäktige. I en numera kultförklarad intervju i SVT för några år sedan hävdade han att svenska traditioner som "fornminnen, jul och midsommar" var hotade.

Då skrattade de flesta åt det, nu säger partiledaren samma sak och ingen skrattar längre. Så accepterad har SD:s ideologi och verklighetsuppfattning blivit och det är en skrämmande utveckling. Det enda som skiljer Åkesson och Klausen åt är att Åkesson inte bär en keps med sydstatsflaggan på och att han kan uttrycka sig bättre.

Nej, julen är inte hotad av mörka ideologiska krafter. Nej, det finns ingen hemlig konspiration mellan svenska medier och mullorna i Iran som syftar till att införa sharialagar i Sverige. Landet är inte på väg att bli en del av Eurabia. Det är hjärnspöken i Jimmie Åkessons och Levi Klausens huvuden, som dessvärre ser ut att spridas till allt fler.

Är det något som hotar julen så är det vår egen stress inför högtiden. Svenska kyrkan har frågat i en Sifo-undersökning och var fjärde svensk tycker att stressen ökar och humöret sjunker lagom till jul. Så kan det gå när julhandeln vartenda år ska slå rekord och vi glömmer vad julen egentligen handlar om.

Peter Franke

Mer läsning

Annons