Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte ens israelerna tror att mer våld är lösningen

/
  • Premiärminister Benjamin Netanyahu på den restaurang där två palestinier nyligen mördade fyra israeler. Gärningsmännen greps och samtidigt straffades 83 000 palestinier som fick sitt inresetillstånd indraget.

Annons

Två palestinska kusiner dödade nyligen fyra israeler på en populär krog i Tel Aviv. Premiärminister Benjamin Netanyahu kallade dådet för ett ”kallblodigt terroristmord” och förklarade att han skulle slå till hårt mot angriparna.

De två gärningsmännen greps på brottsplatsen, men höken Netanyahu nöjde sig inte med det. Dagen därpå förstärktes den redan stora militära närvaron på Västbanken med ytterligare två bataljoner. Samtidigt drogs inresetillstånden för 83 000 palestinier in under ramadan.

Sådana kollektiva bestraffningar har blivit en av regeringen Netanyahus favoritsysslor. Grips en palestinier misstänkt för ett våldsbrott tar sig militären rätten att riva familjens hus. En effektiv avskräckande åtgärd, hävdar säkerhetsministern Gilad Erdan.

Men den bryter som mycket annat som Israel gör mot internationell rätt. Sedan årsskiftet har över 600 palestinska byggnader rivits av israeliska säkerhetsstyrkor på ockuperad mark i Västbanken och i Jerusalem.

En femtedel av husen är finansierade med biståndspengar från EU, som reagerat starkt på Israels agerande. Samtidigt fortsätter Israel att bygga nya judiska bosättningar på ockuperad mark.

Stödet för den aggressiva politiken börjar dock svikta. Den förre försvarsministern Moshe Yaalon hoppade av med motiveringen att ”Israel och Likudpartiet har tagits över av farliga element som skakat landet i sina grundvalar och hotar att utsätta medborgarna för fara”.

I stället tog ultranationalisten Avigdor Liebermann över som försvarsminister. Han har utlovat hårdare tag mot palestinska ”terrorister” och risken för en upptrappning är stor.

Margot Wallström fick hård kritik när hon talade om utomrättsliga avrättningar i samband med de palestinska knivattackerna i höstas. Nu kritiserar till och med försvarsmaktens stabschef militärens eldgivningsregler och hävdar att han ”inte accepterar att en soldat tömmer sitt magasin i en flicka som viftar med en sax”.

Och Tel Avivs borgmästare Ron Huldai retade upp den militanta högern dagen efter morden i staden. Han menade att Israel är det enda landet som håller ett helt folk under ockupation och att det inte går att förvänta sig att palestinierna ska dra slutsatsen att allt är i sin ordning och att de ska fortsätta leva på det sättet.

Övervåldet från den israeliska militären finns där hela tiden. I krigen i Gaza och i de senaste oroligheterna. Sedan oktober i fjol har minst 207 palestinier och 32 israeler dödats.

Israel skryter gärna med att landet är Mellanösterns enda demokrati, men har satt grundpelaren om alla människors likhet inför lagen ur spel.

Apartheidlagarna måste bort och ockupationen upphöra. Det är enda sättet att få sluta på våldet. Ännu en aggressiv upptrappning löser ingenting.

Mer läsning

Annons