Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen lätt match för May att ena partiet och landet

Annons

Theresa May är inte vald av partiet eller av folket, ändåbor hon från och med nu på 10 Downing Street och är Storbritanniens ledandepolitiker.

Det blev snabba ryck i brittisk politik efter att väljarna röstat för att Storbritannien ska lämna EU. Premiärminister David Cameron kastade omgående in handduken och på onsdagseftermiddagen flyttade han ut från10 Downing Street.

Han gör det efter en historisk felbedömning. Han trodde att han var smart när han lovade en folkomröstning om han bara fick fortsätta som premiärminister efter valet 2015. Han vann valet, men förlorade folkomröstningen och hans politiska karriär slutar i ett enda stort fiasko.

Ambitionen var att ena och stärka landet. I stället är splittringen och osäkerheten större än på mycket länge. I hans konservativa Toryparti, hos de politiska motståndarna, bland befolkningen och i det förenade kungariket.

Alla som bidrog till att det blev en Brexit har hoppat av. Nejsidans främste företrädare Boris Johnson sågs som den självklare partiledaren och premiärministern om nej vann, men Johnson pep omgående utbakvägen. Först hann han dock i värsta Shakespearestil ställa till med ett internt drama som också fällde hans tidigare bundsförvant Michael Glove.

Kvar blev i stället två kvinnliga kandidater, energiministern och Brexitanhängaren Andrea Leadsom mot inrikesministern och Bremainförespråkaren Theresa May. Men efter att Leadsom i helgen förklarat att May var olämplig som premiärminister för att hon till skillnad mot Leadsom inte hade barn föll hon också bort.

Så i stället för att följa Torypartiets ordinarie valprocedur där medlemmarna får välja mellan två kandidater i en poströstning fanns plötsligt bara en kvar. Theresa May är inte vald av partiet eller avfolket, ändå är hon från och med nu Storbritanniens ledande politiker.

Hon har varit inrikesminister i sex tuffa år och är känd somen rak och resultatinriktad politiker. Hon har också stöd från en majoritet i partiet, men får räkna med hård intern kritik om hon inte klarar det som väntar. Och det bli en riktigt tuff match den närmaste tiden.

Först måste hon ena det egna partiet, sedan få fart på det nybildade utträdesdepartementet som ska genomföra något hon egentligen inte vill. Hon måste övertyga skottar och nordirländare att stanna kvar i Storbritannien, annars riskerar landet att spricka. Hon ska dessutom leda förhandlingarnamed EU om utträdet.

Britterna kan inte både äta kakan och ha den kvar. May måste fullfölja utträdet och det går inte att vänta hur länge som helst med att starta den komplicerade processen. Det accepterar inte EU:s ledare.

Theresa May har gjort klart att Brexit verkligen betyder Brexit och lovar att landet ska göra en succé av det. Det känns mest sominternt peptalk. Inte mycket talar för att det blir en enkel resa och en framgångsrik skilsmässa.

Mer läsning

Annons