Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ineffektiva jobbcoacher

/
  • Miljarder investerade i jobbcoacher utan några positiva resultat och en ineffektiv arbetsmarknadspolitik. Det ser inte ljust ut hos Arbetsförmedlingen.

Arbetsmarknaden vänder nedåt och Arbetsförmedlingen tvingas skriva ner sin prognos. Nu räknar myndigheten med att arbetslösheten stiger till skyhöga 8,5 procent lagom till valåret 2014.

Annons

Den närmaste tiden kommer ytterligare 40 000 anställda att tvingas ut i arbetslöshet och värst drabbas industrin och byggsektorn. Men Arbetsförmedlingens chef Angeles Bermudez-Svankvist vägrar att tala om massarbetslöshet och hävdar att det är ännu värre i andra länder.

Sverige borde dock inte tävla i samma liga som Grekland och Spanien. Det finns andra länder vi borde mäta vår förmåga mot, som mer näraliggande och jämförbara Tyskland, Holland och Norge.

Förre arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorins så kallade supervärvning Bermudez-Svankvist försvarar den förda politiken. Hon för ett hårt regemente i myndigheten, där personalen inte längre vågar säga vad de tycker, enligt en undersökning från fackförbundet ST.

På regeringens uppdrag har IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) granskat effekterna av en av Littorins stora satsningar. Resultatet är dystert. Systemet med jobbcoacher har kostat 2,6 miljarder kronor på tre år utan att leda till fler jobb. Ett annat slagnummer – Fas 3 – har också landat i ett fiasko.

När krisen slog till 2008-2009 valde regeringen fel väg. I stället för att satsa på bevisat effektiv utbildning lades stora resurser på coachning och jobb- och utvecklingsgarantin. Men det går inte att coacha fram nya jobb.

Under åren 2009-2011 deltog 273 000 arbetslösa i jobbcoachningen. De enda jobb som har skapats kom i nystartade coachföretag och kontrollen av dem var urusel.

Arbetsförmedlingen handlade upp tjänster från 952 olika jobbcoachningsföretag och fick på köpet en rad mer eller mindre seriösa lycksökare. De bjöd de arbetssökande på hypnos, healing, neurolingvistisk programmering och annat hokus pokus.

Vissa grupper hade dock haft nytta av coacherna. Yngre och välutbildade kvinnor fann snart nya jobb, men det hade de troligen gjort ändå. Långtidsarbetslösa, män och arbetssökande över 50 år har inte haft någon hjälp alls av jobbcoachningen, visar IFAU:s granskning. De tillhör fortfarande den snabbt växande gruppen av arbetslösa.

Nu säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström att regeringen gör en stor utbildningssatsning med 18 000 nya platser nästa år. Hon säger dock ingenting om att samma regering ifjol tog bort dubbelt så många utbildningsplatser. Slutresultatet landar på ett rejält minus och det får de arbetslösa lida för.

De får det inte bättre av Arbetsförmedlingens nya prognos och en regering som investerat miljarder i coacher och en ineffektiv arbetsmarknadspolitik.

Mer läsning

Annons