Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Illavarslande framtidsbild

Annons
Torsdag 13 december 2001Illavarslande framtidsbild

Ett varierat näringsliv med flera olika aktörer är nödvändigt för att en kommun ska kunna leva och utvecklas.

Kan man tro på Lars Jeding? Han har klivit fram som regeringens expert på omställningsarbete i kriskommuner och är generaldirektör i näringsdepartementet. Hans favoritkommun i det sammanhanget är Söderhamn som lyckades resa sig efter knockouten när flygflottiljen F 15 lades ner och 500 arbetstillfällen försvann i ett slag. Dessutom påverkades handel och övrigt näringsliv negativt.

Genom en kraftsamling - och åtskilliga miljoner i statligt stöd - byggdes en industripark upp på det gamla flottiljområdet. Logistik är en av hörnstenarna och där spelar naturligtvis flygfältet en avgörande roll. Idag beskriver Lars Jeding Söderhamn som en närmast blomstrande kommun. Det är bara det att många av satsningarna i Söderhamn inte är lika blomstrande längre och varslen om uppsägningar finns där som på andra håll. Utflyttningen har inte stoppats, trots utmärkta pendlingsmöjligheter och den relativa närheten till Gävle-Uppsala-Stockholm. Men det kunde naturligtvis ha varit värre.

Det Lars Jeding har rätt i är att den offentliga sektorns expansion i Söderhamn dolde det faktum att det näringsliv som en gång byggde ett rikt Söderhamn i stort sett hade försvunnit. Av sågverk, massafabriker och verkstadsindustri finns bara små spillror kvar. Poängen i Lars Jedings resonemang är att det krävs flera, små livskraftiga företag för att rädda en kommun från att dö sotdöden. Det behövs ett varierat näringsliv och många olika aktörer. Ett dominerande företag är en risk i sig, precis som när offentlig sektor dominerar. Det senaste exemplet är Gislaved som nu förlorar däckfabriken och nästan 800 arbetstillfällen.

Den typen av tillverkningsindustri kommer inte att finnas kvar i Sverige, menar Lars Jeding. Nya nedläggningar kommer att slå hårt mot kommuner med ensidig tillverkningsverksamhet och det hävdar han ska pågå i månader, kanske år. Tillväxten minskar i mer än 200 av landets 289 kommuner och där politikerna inte skaffat sig en omvärldsanalys blir nedläggningar och kris en obehaglig överraskning. Och överraskningar är det svårt att gardera sig mot.

Därför kommer ett antal kommuner att försvinna. Samhällena läggs öde, enligt Lars Jeding, eftersom det inte finns någon beredskap för att rädda dem och staten inte längre kan stötta enskilda företag.

Kan man tro honom eller inte? Hans resonemang låter åtminstone så illavarslande att varje ansvarskännande kommunpolitiker borde göra allt för att uppmuntra och gynna företagsamheten inom kommunen - även påverka regering och riksdag så att företagandet underlättas.Isoleras?

I dag kan André Lockner i Härnösand få ett besked som antingen gör honom till en kamrat i arbetslaget eller isolerar honom från normalt socialt umgänge på jobbet. André Lockner är 23 år och han behöver samhällets hjälp för att komma till en arbetsplats där han kan prata med kamraterna och diskutera jobbet eller något annat med dem under fikarasterna. André är nämligen både gravt synskadad och helt döv.

Härnösands kommun tycker att det är för dyrt att betala resorna för André Lockner till Grönborgs dagcenter i Sundsvall. Där talar alla teckenspråket. Härnösands kommun vill i stället att André Lockner ska tillbringa dagarna på Ringens dagcenter i kommunen. Där kan han inte prata med någon, utom med hjälp av en assistent.

Är det ett bra liv för en 23-åring att isoleras och stängas ute från en normal gemenskap på en arbetsplats där han trivs och har arbetskamrater?

I dag behandlar vård- och omsorgsnämnden frågan. Kostnaden är ungefär 150 000 kronor om året om André Lockner ska få färdtjänst fyra dagar i veckan till jobbet. Beslutet borde bara kunna bli ett - bevilja färdtjänsten.

Mer läsning

Annons