Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I kristider prioriterar man

Annons

I samma stund Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, skriver ner den ekonomiska prognosen och kräver statliga pengar för att trygga välfärden, fortsätter Örnsköldsviks kommun att spendera skattepengar. Tack vare den socialdemokratiska majoriteten är vi numera ägare till ännu en hamn, en markbit och ett ledningsnät till den nätta summan av 280 miljoner kronor.

Det är som om vi lever i skilda världar, där Örnsköldsvik framstår som en liten isolerad ö i den globala finanskrisen. Dit stormen aldrig når. Här fortsätter den glada köpfesten samtidigt som man ropar på statliga stödpaket för att klara kärnverksamheten när budgeten rämnar.

Hundratals miljoner i borgen och bankgarantier har gått till ett korthus, byggd på drömmen om en grönare värld. Som att spela rysk roulett med skattemedel där varje insats innebär en ny kula i magasinet. Det dröjer inte länge till förrän pistolen är fulladdad.

Vi har ännu inte sett hela kraften i den globala finanskrisen. Vi vet inte heller hur djup och långvarig lågkonjunkturen blir. Bara att det går snabbt. Tidigare optimism är som bortblåst när varningsropen skallar. Sveriges finansminister var för bara några veckor sedan hoppfull när han förklarade att den svenska ekonomin stod stark.

Nu vacklar han och målar en dyster framtidsbild av låga tillväxttal med minskad konsumtion och ökande arbetslöshet. Skatteintäkterna minskar med 63 miljarder nästa år jämfört med tidigare beräkningar. Det är trettio år sedan vi upplevde något liknande.

Kommuner och landsting kräver att regeringen presenterar ett krispaket. Och att läget är allvarligt råder knappast någon tvekan om. I den reviderade prognosen talar man om att de minskade skatteintäkterna motsvarar drygt 20 000 jobb. Och många kommuner och landsting har redan börjat göra sig av med personal eller står just nu i startgroparna.

I tider som dessa borde det vara rimligt att prioritera i verksamheterna. Och det är just vad Anders Borg gör när han hävdar att staten måste hålla i plånboken för att inte drabbas av en ännu större framtida baksmälla.

Regeringen kommer dock att tvingas öka statsbidragen till kommunerna som en följd av de minskade skatteintäkterna. Ett stödpaket innehållande ett antal miljarder kronor är nödvändigt och kan komma i början av nästa år.

Men då borde det också vara självklart att pengarna går till kärnverksamhet, det vill säga skola, vård och omsorg. Då går det inte att agera som om man har guldbyxorna på.

”Vi ska inte spela Svälta räv i onödan”, säger kommunalrådet Elvy Söderström och tidigarelägger projekt för 60 miljoner kronor samtidigt som hon nöjt konstaterar att ingen annan kommun satsar lika offensivt som Örnsköldsvik.

Men det är väl ingen tävling vi sysslar med, även om Söderström i viss mån har rätt. Visst kan pessimism bitvis utgöra ett större hot och påskynda krisen. Men det måste ändå finnas en måttfullhet.

Sextio miljoner är mycket pengar, men långt ifrån den kvartsmiljard vi plöjer ned i ännu en hamn. Den affären hade mycket väl kunnat anstå. Hamnen försvinner ju inte.

I kristider måste politiker prioritera. Det vi samlat på oss under högkonjunkturen räcker inte för evigt.

Det går inte att koka soppa på spik och leva på symbolvärden när skattkistan gapar tom och symbolerna saknar värde. För vem blir mätt av en puttrande etanolsoppa som ständigt kokar över på spisen?

Mer läsning

Annons