Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hej rasister, Härnösand vill inte ha er sympati!

/

Annons

Rasisterna på nätet har gått ordentligt igång på alla artiklar om Ocean Gala de senaste dagarna.

Kryssningsfartyget tog sig under tisdagen upp genom Ångermanälven för att på eftermiddagen lägga till i Utansjö hamn med det uttalade målet att inom ett par veckor öppna dörrarna för nästan två tusen asylsökande och detta utan att varken Härnösands kommun eller Migrationsverket hade någon information om att detta skulle ske.

Vad vi vet nu är att Ocean Galas ägare är helt övertygade om att de inte bara har rätt att lägga till i Utansjö utan även att de har ett avtal med Migrationsverket om att ta emot asylsökande.

Avtalet bekräftas av Migrationsverket – som dock säger att det inte är så sannolikt att någon faktiskt kommer att flytta in på fartyget. Asyltrycket är nämligen inte i närheten av vad det var när avtalet ingicks och i dag finns bättre alternativ. Betala lär de få göra ändå.

Vad vi också vet är att kommunalrådet Fred Nilsson (S) är förbannad. Förbannad på hamnägaren som han och kommunen menar bryter mot lagen som upplåter plats till Ocean Gala trots att tillstånd saknas. Förbannad på Migrationsverket som inte berättat vad som skulle hända.

Ilskan delas av många kommunmedborgare och inte minst i lilla Utansjö.

Men vad alla rasister som plockat upp denna Härnösandsnyhet som nu sprids nationellt helt missat i sin förtjusning över att vi asylpositiva Härnösandsbor nu tycks ha ändrat uppfattning om asylmottagningen – är skälen till vår ilska.

Ja, vi upprörs över den uteblivna informationen och ja vi upprörs över att kommunen som redan öppnat famnen för väldigt många plötsligt förväntas ta emot lika många till när andra kommuner helt duckar sitt ansvar. Men vad vi säger ”stopp” till, mer än något annat, är den planerade behandlingen av nästan 1800 människor.

Lyssna på Erik Sjölander från Utansjö som stod i hamnen och såg Ocean Gala lägga till igår. När han pratar med Allehandas reporter är det inte Utansjö han oroas över, utan de ”stackars människorna” som förväntas bo på fartyget i väntan på asylbesked. Han tror inte det är en bra idé – för dem!

Så rasisterna kan ta sin falska sympati med Härnösandsborna och dra!

För oss kommer det aldrig vara ett problem att ta emot människor i nöd. Det är inte därför vi protesterar mot Ocean Gala. Det handlar istället om att inte kunna garantera ett människovärdigt mottagande – ett koncept rasisterna aldrig kommer att begripa.

Mer läsning

Annons