Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hatet slår till än en gång

/
  • Kärleken vinner, står det på regnbågsflaggan som ett homosexuellt par håller upp på en av de många manifestationerna i USA för att hedra offren för det värsta massmordet i landets moderna historia.

Annons

– Vi homosexuella har fått vårt Utøya. Vi hbtq-personer har blivit slaktade ännu en gång, som vi har blivit så många gånger genom världshistorien, kommenterar en djupt berörd Jonas Gardell massmorden på en gayklubb i Orlando i Florida natten till söndag.

Det fruktansvärda attentatet krävde minst 50 människors liv och det fördöms unisont av världens ledare. ”Ett barbariskt brott”, säger Rysslands president Vladimir Putin. Påven Franciskus kallar det ”mordiskt dårskap och meningslöst hat”. Storbritanniens premiärminister David Cameron och Frankrikes president François Hollande är förfärande och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu beskriver dådet som ”fasansfullt”.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump var också snabb att kommentera, men han gjorde det från en helt annan utgångspunkt. Han twittrade: ”Uppskattar gratulationerna för att haft rätt om radikal islamistisk terrorism. Jag vill inte ha gratulationer, jag vill ha tuffare tag och vaksamhet.”

Trump fick det terrordåd på amerikansk mark som många befarar kommer att spela honom i händerna. Den skrämmande och obehagliga skadeglädjen i hans kommentar är en förvarning om en stundande valkampanj byggd på hat, fördomar, hot och rädsla.

Trump propagerar på nytt för ett inreseförbud för alla muslimer, trots att gärningsmannen 29-årige Omar Mateen liksom Trump är född i New York. Hatet mot homosexuella och den blinda terrorismen har inget hemland, de känner inga gränser och stoppas inte heller av dem.

Det är svårt att stoppa en ensam galen terrorist, oavsett om han heter Anders Behring Breivik eller Omar Mateen. Breiviks mål var unga socialdemokrater, Mateen hatade bögar och flator och tog sig själv rätten att utrota dem. Mateen fanns registrerad hos FBI, men gick ändå under radarn.

Massmorden i Orlando är de värsta i USA:s moderna historia och det säger inte lite. Förra året inträffade 372 masskjutningar i landet. 33 000 avlider varje år i vapenrelaterade dödsfall. Mördaren kunde helt fritt köpa sina mordvapen veckan före dådet, och nu startar återigen en debatt om vapenlagarna.

Barack Obama har förgäves försökt ändra lagstiftningen i grunden, men vapenlobbyn i NRA har tyvärr hindrat presidenten. Hillary Clinton lovar att fortsätta kampen för att begränsa de tunga vapnen, allt med Donald Trump redan står stadigt på vapenlobbyns tungt beväpnade sida.

Under Obamas åtta år har hbtq-rörelsen vunnit framgångar i USA, och med Clinton i Vita huset fortsätter arbetet för alla människors lika värde. Hon manar till enighet och stöd till hbtq-världen.

Om Trump vinner vänder utvecklingen tillbaka och misstron ökar. Grupper kommer att ställas mot varandra och konfrontationerna att öka i USA och världen.

Mer läsning

Annons