Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hadzialics fall

/
  • Gymnasie- och kunskapsminister Aida Hadzialic (S) fastnade i torsdags kväll i en nykterhetskontroll och lämnar regeringen.

Man dricker inte alkohol och kör bil. Hur jävla svårt kan det vara?

Annons

Avstår man att köra bil på morgonen efter en fest och tackar man nej till glasen med vin som erbjuds när man vet att man måste köra hem några timmar senare så behövs inga alkomätare eller överslagsräkningar i huvudet om när man kan köra lagligt igen.

Lever man enligt principen att det ena utesluter det andra – bilkörning ELLER alkohol, alkohol ELLER bilkörning – är nykterhetskontroller aldrig ett problem.

Hur den nu före detta gymnasie- och kunskapsminister Aida Hadzialic (S) kalkylerade i torsdags kväll när hon bedömde att hon kunde dricka två glas vin för att senare under kvällen köra bil hem vet vi inte.

Men vi vet att hon fattade ett korkat beslut, fastnade i en poliskontroll, blåste 0,2 promille – gränsen för rattfylleri – och att hon på lördagsmorgonen avgick från regeringen.

Efter vad Hadzialic vid presskonferensen själv kallade ”mitt livs största misstag” fattade hon dock snabbt det smartaste och valde själv att lämna sin ministerpost på en gång utan en långdragen process och utan att invänta ett drev. Att taktiken lyckades bevisades redan på söndagsförmiddagen. På de nationella tidningarnas hemsidor hade skandalen redan blåst över.

Det snabba och resoluta agerandet kommer att rädda Hadzialics karriär långsiktigt. Det visar på karaktär. Nu har hon en bra chans att komma tillbaka med förnyat förtroende i framtiden eftersom hon inte behöver använda vad som återstod av ett skadat förtroende för att krampaktigt hålla sig kvar på sin post.

Intressant dock verkar hennes förtroende endast lite repat på ytan, vilket kanske är det politiskt sett mest intressanta i sammanhanget: att alla verkar gilla Aida Hadzialic.

Man kan roa sig med att gissa reaktionerna om det varit förra språkröret Åsa Romson som åkt fast i en nykterhetskontroll och jämföra det med dagens väldigt ursäktande reaktioner.

Plötsligt var det inte bara socialdemokratiska partikamrater och sympatisörer som på flera håll som började relativisera brottet med jämförelser om hur nivåerna i många andra länder ligger över de svenska 0,2 promille, hur det är ”mänskligt att göra misstag” och fråga sig om vi verkligen vill att bara robotar ska kunna bli politiker. Det kom tvärtom från alla håll.

Och nej, robotar vill nog ingen ha och överseende med mänskliga brister har vi nog alla. Men lagstiftare bör inte begå brott. Där går onekligen en gräns. Hadzialic själv förstod det och tog konsekvenserna.

Man önskar ju bara att hon förstått det ett par dagar tidigare och inte gjort något så korkat som att chansa.

Mer läsning

Annons