Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God jul från (mp)

Ledarskribenten Per Gudmundson konstaterade i Svenska Dagbladet i går att miljöpartiets språkrör Peter Eriksson och Maria Wetterstrand måste avgå senast 2011.

Annons

Jodå, så är det.

Partiets stadgar slår nämligen fast att ”ingen får inneha en plats i något organ i riksorganisationen längre än nio år i följd.” Punkt slut.

Peter Eriksson bekräftade också i går för svd.se att han och Wetterstrand ”tolkar” stadgarna precis som Gudmundson: 2011 är det över för firma Eriksson & Wetterstrand, eftersom de då suttit nio år som språkrör.

Med andra ord innebär det att den kvartett partiledare – Eriksson, Wetterstrand, Mona Sahlin och Lars Ohly – som påbörjat det rödgröna samarbetet kan splittras redan efter ett år vid makten (förutsatt att de rödgröna vinner valet 2010, så klart).

Nu kan vän av ordning påpeka att den uppgörelse som de borgerliga partierna träffade inför valet 2006 skedde med Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Göran Hägglund och Lars Leijonborg som partiledare – och att den sistnämnde avgick bara ett år efter valsegern.

I Jan Björklund fanns dock en given efterträdare, som dessutom redan var statsråd.

Hur ska miljöpartiet lösa successionsordningen?

Vilket mandat har Eriksson och Wetterstrand att utforma de rödgrönas politik nu när alla vet att de försvinner från partitoppen 2011?

Kommer vänstern 2011 att ropa på deras avgångar som statsråd också, precis som man ropade efter Leijonborgs avgång som statsråd då denne lämnade partiledarposten i folkpartiet?

Det rödgröna samarbetet blev nu, om möjligt, ännu lite snurrigare.

Vilken trevlig liten julklapp den borgerliga regeringen fick.

Mer läsning

Annons