Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte kulturen i valet

/
  • Kulturen ska inte bara tillgänglig för den som har pengar, den måste nå alla i samhället.

Annons

Partierna överträffar varandra i att lova fler poliser, fler militärer och hårdare straff så här en bit in i valåret. Valrörelsen får dock inte enbart handlar om lag och ordning. Kulturpolitiken borde också få ta plats.

Folk och försvar lockar varje vinter alla toppolitiker till Sälen för att diskutera säkerhets- och försvarspolitik. Kultur-Sverige har tittat avundsjukt på uppmärksamheten och har därför dragit i gång Folk och kultur. 160 arrangörer bidrog med 230 programpunkter när det fyra dagar långa kulturkonventet arrangerades för första gången i Eskilstuna förra veckan.

Men uppmärksamheten utanför den entusiastiska inre kretsen var inte särskilt stor. SVT sände inte direkt som de gör från Sälen. Tunga politiska kommentatorer som Tomas Ramberg, SR, och Mats Knutsson, SVT, fanns inte på plats. Varje ledarsida med självaktning skriver om Folk och försvar, men Folk och kultur är det inte många som kommenterar.

Ointresset är olyckligt, ja till och med farligt. De politiska partierna får inte ta kulturpolitiken med en axelryckning. När arrangörerna skickade ut en enkät till alla partier var det bara Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ som svarade.

Sverigedemokraternas kulturpolitik går ut på att bygga positiv nationell identitet av ”ren” och ”ursprunglig” typ. Det för tankarna till hur obehagliga diktaturer i olika färger har använt kulturen för att stärka sin egen makt. Kulturpolitiken är för viktig för att få dikteras av SD.

Statsminister Stefan Löfven deltog i öppningen via länk och han har ett genuint och stort kulturintresse, som han borde visa oftare. Som ordförande i IF Metall drev han projektet ”Läs för mig” och han inser värdet av folkbildning och en kultur som är tillgänglig för alla.

Regeringen ska också ha beröm för att den antagit den största kulturbudgeten någonsin för 2018 och där alla oppositionspartierna vill ge mindre pengar. Moderaterna är snålast och vill dra ner med 1,2 miljarder kronor. Utmanaren om statsministerposten Ulf Kristersson (M) gjorde också bort sig rejält när han på scen avslöjade en närmast total okunskap om hur dagens kulturpolitik ser ut.

Kulturen ska inte bara vara tillgänglig för den som har pengar. Kulturen har ett egenvärde och ska inte alltid knuffas in i lönsamhets- och tillväxtkrav. Kulturen ska vara fri från klåfingriga politiska fingrar. Den ska utmana och ifrågasätta, men behöver inte alltid ha svaren. Den får oss att växa som människor och är därför oumbärlig.

Mer läsning

Annons