Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frisk med nya regler?

/
  • Håll Gunnar Axén, moderat ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott vid sitt löfte, att ingen som är sjuk och inte kan arbeta fortfarande har rätt till sjukpeng efter nyår.

Trots förlamad underkropp och två odugliga axlar har försäkringskassan bestämt att rullstolsburne Björn Larsson i Karlstad är fullt arbetsför och nekar honom sjukpenning. Hur många fler drabbas vid årsskiftet av borgarnas nya sjukskrivningsregler?

Annons

59-åriga Björn Larsson sitter i rullstol med förlamad underkropp och sedan några år tillbaka även två trasiga axlar.

– Jag äter värktabletter hela dagen och penicillin mot infektioner jag brukar få, berättar han för Värmlands Folkblad. Hans läkare på ortopedin i Karlstad har också intygat att Björns arbetsförmåga är kraftigt begränsad.

Ändå fick Björn i dagarna rulla iväg till arbetsförmedlingen. Försäkringskassan har nämligen slagit fast att Björn är fullt arbetsför. Det är bara för Björn att återvända till det gamla jobbet - eller stå till den reguljära arbetsmarknadens förfogande. Nån mer sjukpenning blir det inte, enligt borgarnas nya regler för sjukförsäkringen som trädde ikraft i 1 juli i år.

Vid nyår får regeln som säger att en sjukskrivens arbetsförmåga efter sex månader ska prövas mot hela arbetsmarknaden full effekt.

76 000 sjukskrivna i Sverige kommer då att ha passerat gränsen. Vad kommer att hända med deras sjukpenning om försäkringskassan slår fast att det finns något annat litet jobb de i teorin skulle kunna utföra en liten del av dagen i en annan del av Sverige? Förlorar de på samma gång både sitt försäkringsskydd och sin anställning då?

Och kommer då ens arbetsförmedlingen ens att försöka hjälpa dem hitta ett nytt? Arbetsförmedlingen har tidigare visat arbetssökande på porten för att de uppfattas som för sjuka för att kunna ta ett jobb - samtidigt som försäkringskassan friskförklarat dem. Är det mellan samma stolar de 76 000 "sexmånaderssjuka" faller?

Nej säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m) och menar att regeringens nya system tvärtom ger alla en chans till rehabilitering. Riktigt hur har hon än inte kunnat förklara tillfredsställande, vilket fick socialdemokraterna och vänstern igår att kräva att regeringen avvaktar med verkställigheten av regelförändringen.

Först måste regeringen svara på hur de 76 000 sjukskrivna i riskzonen ska garanteras nödvändig rehabilitering, utbildning eller stöd för återgång i arbete, menade partierna.

Att bara neka dem sjukpenning gör dem knappast friskare och utan hjälp är risken stor att många av dem kommer att hamna utblottade på kommunernas socialkontor. Redan i år har sju av tio socialförvaltningar dragit över årets budget som en konsekvens av ökade kostnader för socialbidrag, delvis på grund av de förändrade sjukförsäkringsreglerna.

Försäkringskassans egna prognoser visar också att 20 000 människor redan 2010 står helt utan rätt till sjukförsäkring.

Men att som socialdemokrater och vänsterpartister, uppmärksamma brister i regelverket, är inte populärt bland de borgerliga.

"Oseriös skrämselpropaganda som helt i onödan gör många människor oroliga", kallar exempelvis socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén (m) oppositionens kritik.

Han vidhåller partikollegan Husmark Pehrssons löfte att "ingen kommer att bli utförsäkrad".

– De som är sjuka och inte kan arbeta kommer även efter årsskiftet ha rätt till sjukpeng, säger Axén till TT.

Förutsatt att de inte, likt Björn Larsson i Karlstad, drabbas samtidigt av både av tokiga regeländringar och tokiga försäkringsläkare.

Mer läsning

Annons