Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För värme

/
  • Julen är barnens högtid. Den bör de få fira med värme och omtanke. Men inte bara barnen. Det finns många många i vår närhet som behöver få extra omtanke ibland.

Trots kristider, svenskarna har inte minskat på sitt bistånd till hjälporganisationerna. Inför julen öppnar vi dörren vidare än vanligt. Gäller det också de som finns i vår närhet?

Annons

Alltfler svenskar öppnar plånboken lite extra när julen närmar sig. Hjälporganisationerna talar i år om stöd i samma klass som vid tsunamikatastrofen.

I kristider kan det ligga nära till hands att hellre plantera träd i Afrika, som gåva till den som redan har allt, i stället för att ge ytterligare en slips eller skjorta.

Samtidigt vet vi att massor av mat kastas bort i onödan, medan hjälporganisationer som RIA och Verdandi skulle ta emot matgåvor med öppna armar, inte bara vid julen, utan också vid andra tidpunkter.

Organisationer som öppnar dörren för människor som inte har någon annan mötesplats, blir extra viktiga i juletid. Många hemlösa, andra med tillfälliga boenden.

Sätt detta i perspektiv till den händelse som för en tid sedan valsade runt i medierna. Anställda på Lidl strödde gift över soporna för att inte hemlösa skulle rota efter mat.

Hur tänker man innan man utför en sådan handling? Tänker man överhuvudtaget? Eller ser man helt enkelt inte desperationen hos dem som letar efter mat? Människor, med samma behov som du och jag att äta sig mätta. Människor som av olika skäl har hamnat i svårigheter.

Kanske skänker de som strödde ut giftet pengar till välgörenhetsorganisationer de med. Det är lättare att vara generös på avstånd. Det som ligger nära upplevs av en del i stället som störande.

Fundera på detta också i ljuset av den köttfärsskandal som skakade ICA-koncernen inför förra julen.

Fortfarande ser vi inte nedsatta köttfärspriser sena kvällstider. Nog måste det finnas bättre alternativ till att slänga maten, än att fuska med den.

Desto mer glädjande då att Fastighetsanställdas förbund, lagom inför julen, öppnar dörren för de papperslösa.

Förbundet har tidigare, genom sin utredning Rita (Rättvis Ingång Till Arbete) som ledarsidan tidigare skrivit om, undersökt möjligheterna att organisera de papperslösa.

Man har också drivit LO framför sig, men fick inte med sig LO-kongressen hela vägen. Dock till ett gemensamt LO/TCO-drivet fackligt center för papperslösa, dit de ska kunna vända sig för att få hjälp.

Nu går Fastighets återigen före och ger de papperslösa rättighet att bli medlemmar fullt ut. Oseriösa arbetsgivare ska inte få fortsätta att utnyttja människor som redan är i en mycket svår situation.

Det är ett steg på väg mot ett mänskligare samhälle. Med en regering som fortsatt vill tvinga ut de papperslösa, samtidigt som man vill ha fri arbetskraftsinvandring, behöver vi motkrafter som pekar på ljus i mörkret.

Och visst kan vi göra en del nära oss, om vi bara öppnar ögonen och ser.

Ibland behövs det inte mer än ett extra telefonsamtal inför helgen, en enkel blomma eller chokladask för att visa att man bryr sig om. Eller att helt enkelt ge en timma av sin tid, en kaffestund som ger närhet.

Också de som är för gamla för att tro att tomten kommer till jul, kan önska sig en påhälsning av en vän, släkting eller granne.

"För värme och omtanke”, står det på Fastighets hemsida.

Det är bra ledord inför de helger vi har framför oss. Ledord för en riktigt God Jul.

Mer läsning

Annons