Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flickan på begravningen

Annons

Monarki existerar inte i USA, ej heller finns där något riddarhus, och ämbeten kan inte ärvas.

Det finns dock ett antal prominenta släkter inom både politik och näringsliv.

När det gäller politiken har släkterna Bush och Clinton verkligen befunnit sig i strålkastarljuset de senaste åren, och sedan 1989 har en Bush eller en Clinton varit president.

Den kanske mest kända politiska släkten är dock den som heter Kennedy.

I början av 60-talet – då bröderna John, Robert och Ted var president, justitieminister och senator – var klanen som allra mäktigast, men stjärnglansen har falnat lite på slutet.

En drös Kennedysläktingar har visserligen innehaft höga politiska ämbeten de senaste decennierna, och klanens patriark, Ted Kennedy, har varit en mycket inflytelserik senator.

När Ted Kennedy tidigare i år meddelade att han lider av en hjärntumör – och tvingades ta timeout från sina politiska uppdrag – såg dock en era ut att gå mot sitt slut; utan en Kennedy i senaten skulle familjens maktposition verkligen försvagas.

Ted Kennedy har dock lovat att snart vara tillbaka i senaten – och nu ser han ut att få sällskap av en släkting

John F Kennedys enda levande barn, Caroline Kennedy, vill nämligen ersätta Hillary Clinton (som ska bli utrikesminister) i rollen som en av New Yorks två senatorer.

Och helt plötsligt är 51-åriga Kennedy storfavorit till att bli senator.

För som en rådgivare till en av hennes politiska rivaler konstaterade så går det inte att kandidera mot ”den där lilla flickan som alla kommer ihåg från John F Kennedys begravning”.

Politiska ämbeten går inte att ärva i USA, men vissa namn öppnar dörrar.

Mer läsning

Annons