Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får eftertanken plats i vår snabba tid?

/
  • Dålig impulskontroll när mikrofonerna riktas mot en och medier kräver snabba svar.

Annons

Något som jag önskar allt mer är att vi alla skulle tänka efter innan vi handlar. Just nu verkar impulskontrollen sämre än någonsin och andfåddheten hos bland annat politiker och journalister ökar hela tiden.

Ibland när jag blir uppringd av reportrar så får jag verkligen bita mig i tungan och tänka efter. Det är detsamma i riksdagens kammare när man möter sina motståndare i talarstolen. Ibland går det alltför fort och det är lätt att efteråt känna att det är var inga bra svar jag gav.

Emellanåt får jag hypotetiska frågor: Om det är så här vad tycker du då?

Om man svarar för fort finns det också risk att det man sagt kidnappas och används på ett sätt som man verkligen inte menat. Meningsmotståndaren målar på en åsikter och tyckanden som är svåra att känna igen.

Det kan också bli så att en fråga som ställs på morgonen ses på kvällen som ett svar och en sanning.

Att utsättas för ”drev” är något som inte går att föreställa sig. Visst – en aning kan man ju ha hur det skulle kännas men knappast föreställa sig. Personer som råkat ut för drev skriver ju ofta hela böcker om saken.

Under en tid har vi diskuterat så kallade fake news det vill säga påhittade eller osanna nyheter. Idag är det lätt att sprida osanningar på nätet. Skrönor sprider sig med vindens hastighet och de är svåra att kommentera.

Är något för bra eller låter för konstigt kan man vara ganska säker på att det är en skröna. Även här krävs eftertanke. Man måste fråga sig är detta verkligen sant.

Redan Bengt af Klinteberg skrev en utmärkt bok Råttan i Pizzan, som just tog upp vandringssägner.

Det är en riskabel situation för en del har ju intresse av att också betrakta riktiga nyheter som fake news. Här går ju USA:s president i bräschen Man tycker att man kan strunta i fakta och forskning.

Exempel på det i Sverige är diskussionen om mässlingsvaccinets vara eller inte vara, som snurrar på nätet. Det är en farlig situation som kan uppstå om fler och fler låter bli att vaccinera. Inte bara fara för det egna barnet utan också för omgivningen eftersom det är oerhört smittsamt. Dessutom är det en farlig sjukdom.

Hjulen snurrar allt fortare. Sanning och osanning sprids med vindens hastighet. Svar ska ges genast.

Att hävda eftertanke ses som en förolämpning. Ibland har jag träffat journalister som ångrat sina scoop. Folk blev och blir felaktigt uthängda med katastrofala följder.

Eftersom det är svårt att backa band så borde eftertanken få större utrymme.

Susanne Eberstein är socialdemokratisk riksdagsledamot från Västernorrland

Mer läsning

Annons