Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett maktskifte kräver alternativ

Annons
Ett maktskifte kräver alternativ

På Expressens ledarsida kunde man i går läsa att demokratin kräver ett borgerligt maktövertagande 2002. Annars skulle det bli "tråkigt för alla inblandade, inte minst för oss väljare".

Väljarmajoriteten håller enligt sensommarens opinionsmätningar inte med. Det har förstås inte stoppat liberala ledarsidors högljudda bön om regeringsskifte tidigare.

Tidningens Ångermanlands liberala ledarsida försökte med någon liknande i en ledare i somras, då det framstod som om socialdemokraterna nog i själva verket infört diktatur i landet.

Att argumentera för maktskifte med hjälp av sådana tunna argument gör förvisso frukostläsningen mer roande men bidrar inte speciellt till debatten.

Individen - som enligt båda dessa ledarsidor bör prioriteras framför kollektivet - lägger i val sin röst på ett parti. Det parti, eller i fall av samarbete, partier som vinner förtroende bland en majoritet, bildar därefter regering. Regeringen lägger förslag till riksdagen som bifaller eller avslår.

Det är kanske inte det perfekta systemet, men den representativa demokratin är ändå det bästa vi har att komma med i dagsläget. Demokrati innebär nämligen inte, som Tord Bergqvist som författade sommarens ledare här i Tidningen verkade mena, att regeringsuppdraget med nödvändighet måste rotera mellan de olika politiska partierna. Om regeringsskifte inte följer den rådande folkviljan, är ett sådant skifte inte demokratiskt. Men man förstår att liberalerna försöker med alla medel.

Och om makten cementeras är det faktiskt bara ett tecken på en bristfällig politisk opposition, inte på att den sittande regeringen lyckas med att behålla väljarnas förtroende. Ingen demokrati hålls levande enbart med hjälp av den granskning och det ifrågasättande av den politiska makten som medierna bidrar med. Media ska granska makten objektivt, oppositionspartier har en viktigare och mer mer krävande uppgift: att granska subjektivt och erbjuda alternativ.

För alla partier bör därför siktet vara inställt på regeringsmakten. Men då måste man faktiskt presentera hela sitt politiska program i både ord och siffror.

Och har man dessutom inte heller stöd av en majoritet av väljarna måste man samarbeta.

Hittills har borgerligheten lyckats samlas för fototagning i Almedalen och för partiledardebatt på tv. Men någon samlad bild av ett borgerligt regeringsalternativ har de inte lyckats få till.

Budgetförslagen om socialförsäkringssystemet har förorsakat borgerlig kritik mot socialdemokraterna, men det är också det enda högern är överens om när det gäller a-kassan, sjukförsäkringen och föräldraförsäkringen.

Hur regional klyvning kan motverkas utan ett kommunalt skatteutjämningssystem vore också kul att se hur en moderat-center-koalition ska lösas. Hur liberala folkpartiet ska samarbeta med homofientliga kristdemokrater vore nästan, men bara nästan, värt en socialdemokratisk valförlust att se.

Hur de äldre som kristdemokrater och moderater är överens om är värda bättre vård ska få den när moderaterna inte vill ge dem medicin på recept för att på så sätt undvika att högkostnadsskyddet träder i kraft, vore intressant att höra Alf Svensson förklara.

Att dessutom höra Svensson upprepa det lågmälda erkännandet under partiledardebatten härom veckan, att fastighetsskatten de så högljutt ifrågasätter inte alls kommer att försvinna vid ett borgerligt maktövertagande, skulle allt vara något. Han vet, precis som alla andra borgare, att pengarna inte finns. Men att kräva det är en annan sak.

Visst kan Expressen och de liberala tidningskollegerna tycka att maktskifte 2002 vore bra. Men om de borgerliga partierna inte ens när bara deras generösa budgetförslag presenterats lyckas locka väljarstöd är det inte logiskt att tro att väljarna ställer upp när nedskärningslistorna läggs fram.

Och då blir det än mer uppenbart att det inte finns något alternativ att skifta till efter valet.Susanne Sjöstedt

Mer läsning

Annons