Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett finger i luften

/
  • Stefan Löfvens socialdemokrater har gått fram ordentligt sedan november i fjol - men ändå backat sedan maj.

Opinionsmätningar presenteras i parti och minut och väger tämligen lätt.
"Mätningarnas mätning", SCB:s Partisympatiundersökning, däremot är det ingen som vågar vifta bort.

Annons

Partisympatiundersökningen kommer två gånger per år och bedöms vara den definitiva mätningen av opinionen, delvis för att nästan 9 000 personer intervjuats mot de vanliga opinionsinstitutens runt 1000.

Men ska vi vara helt ärliga är det mest av allt ett rätt kyligt finger som sticks upp i luften för att se varthän de politiska vindarna far.

Det är trots allt nästan två år kvar till valet och man kanske bör minnas att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet så sent som i PSU från maj 2010 hade ett opinionsförsprång på 8,8 procent. Sen tappade Socialdemokraterna helt enorma 6,6 procentenheter helt på egen hand under de korta månaderna fram till valet…

Så visst; låt oss för all del glädjas åt ett opinionsläge där S, V och MP tillsammans får ett väljarstöd som skulle innebära egen riksdagsmajoritet om riksdagsmandaten skulle fördelas i dag – men minns också att allt är förgängligt.

Men som ögonblicksbild är PSU ändå intressant. Dels för att mätningens storlek gör att den kan brytas ner på regioner, dels för att den ger oss en möjlighet att se hur flödet av väljare mellan partierna ser ut.

När det gäller det första visar det sig då att Socialdemokraterna i de fyra nordligaste länen gått fram över 6 procentenheter jämfört med PSU från november i fjol – jämfört med en 7-procentig ökning över hela landet. Eftersom det inte i första hand är i Norrland som Socialdemokraterna behöver ett starkare väljarstöd, så känns det betryggande att uppgången är störst i andra delar.

Men faktum är att de hyggliga siffrorna för S i nya mätningen ändå är sämre än de var i maj – och betydligt sämre än de var för fyra år sedan då de låg stadigt en bit över 40 procent.

Socialdemokraterna rör sig i en helt annan opinionsverklighet än förr – undantaget i Norrland. Man är fortfarande en dominerande kraft men försvagade. Dagarna S kunde gå till val själva och sedan bilda egen regering är förbi, förmodligen för gott.

Då är det ju för väl att man från vänsterhåll har att njuta av en lika krass verklighet till höger. Den borgerliga kannibalismen bara fortsätter och innebär att alla tre små regeringspartier tappar väljare till Moderaterna. Det kan i valet om två år betyda att det inte bara är ett borgerligt parti som behöver stödröster – utan möjligen två eller till och med tre!

Mindre roligt är Sverigedemokraternas fortsatta framgångar i opinionen. PSU visar att de fortsätter att storma fram – och att väljarna som tillkommit främst kommer ifrån Socialdemokraterna och Moderaterna.

Men det tål att notera även där att huvuddelen av intervjuerna redan hunnit genomföras innan de senaste veckornas SD-skandaler efterföljt varandra.

Mer läsning

Annons