Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tro på vapen

/
  • AK 47. Ett vapen man behöver minst två av för att försvara sin familj. Eller inte.

En väldigt speciell amerikansk vapenkultur betyder att stora delar av USA agerar väldigt annorlunda än Sverige sannolikt skulle ha gjort på skolskjutningar.

Annons

I fredags mördades 26 personer på en för- och lågstadieskola i den amerikanska delstaten Connecticut. 20 av de döda var barn mellan sex och sju år.

Det är en sån där fullständigt ofattbar händelse som får miljontals människor över hela världen att framför nyhetsprogrammen på tv desperat leta svar på frågorna "hur?" och "varför?" - och kräva snabba åtgärder för att förhindra upprepningar.

I Sverige ropar vi snabbt "Hörrni, bort med vapnen!", men vi saknar den amerikanska kontexten.

Andra som krävde snabba åtgärder var den amerikanska vapenlobbyn, som tvärtom menade att barn dött i onödan för att politikerna förbjudit lärare att beväpna sig i skolorna.

Politikerna som har gjort det "illegalt att försvara sig själv" har "blod på händerna", skrev exempelvis vd:n för Gun Owners of America i ett debattinlägg i dagarna som förespråkade just detta att man förser landets lärare med handeldvapen i självförsvarssyfte.

Frågan delar amerikanerna denna vecka. Hälften kräver striktare vapenlagar, andra hälften det rakt motsatta.

Vapenkulturen är mycket stark, och tron på centrala myndigheter ofantligt mycket svagare än i Sverige. Vill man inte riskera att bli statens "gisslan" i ett framtida totalitärt styrt USA gäller det att se om sitt hus.

Det saknas inte vapen här i Sverige heller förstås, över 630 000 svenskar har vapenlicens för minst ett. Men de används på annat sätt och till andra saker här än i USA.

Att svenska familjer köper vapen för "självförsvar" om någon exempelvis bryter sig in i hemmet hör till ovanligheterna – delvis förstås för att inbrottstjuvar i Sverige extremt sällan bär handeldvapen som nån känner behov att försvara sig emot.

I USA när vetskapen att "alla" har vapen en önskan hos många att inte vara den enda utan. I går kväll rapporterade nyhetskanalen CNN att försäljningen av samma vapen mördaren använde i masskjutningen i Connecticut i fredags, har ökat dramatiskt på bara ett par dagar.

Men redan omedelbart efter Barack Obamas omval som president i början av november, märktes en påtaglig ökning av vapenförsäljningen i USA.

Bedömningen många "vapenentusiaster" gjorde på en gång var att Obama under sina sista fyra år som president mycket väl skulle kunna öka vapenrestriktionerna eftersom han inte behöver locka väljare i ytterligare ett presidentval.

Obama signalerade även i en av presidentvalsdebatterna i höstas att han övervägde att återinföra de tuffare regler Bill Clinton införde under sin presidenttid mot vapen Obama menar är tillverkade för soldater i krig och inte för privat bruk.

Den frågan lär aktualiseras nu. Men det är inte samma sak som att Obama verkligen får igenom det.

Mer läsning

Annons