Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En nykter fristad

/
  • En vit jul blir det i stora delar av Sverige - men kanske i alldeles för få svenska hem. Kampanjen att få svenskarna att avstå alkoholen i jul biter knappast på de som behövt det mest.

Nu är det jul igen! Med ledighet, julklappar, god mat, misshandel och fylla.

Annons

"Sabba inte barnens jul", skriver Sveriges mest kända polis, Martin Melin, på sin blogg.

Han beskriver i detalj vad han kallar ett "lägenhetsbråk" på julafton. Hur polis kallats till ett julpyntat hem, småbarn som gråter, tomma spritflaskor, en berusad man - och en livlös och blodig kvinna i köket:

"Hennes panna är spräckt och blodet täcker hela spisen som hennes huvud har dunkats mot, upprepade gånger. En stark hand om hennes nacke och den hårda kraften då pannan med full fart slår i plattorna har fått henne att till slut bli medvetslös."

Men Martin Melins text, som han skriver att han publicerat på bloggen varje år kring jul, handlar faktiskt inte om kvinnomisshandel. Egentligen inte heller om spritens effekter, mer än i förbigående.

Istället snöar Melin in på att föräldrar borde "se till att hålla sams i jul" och inte "tjafsa och bråka" – för barnens skull.

"Jag blir lika förbannad varje gång som jag måste åka och ta hand om berusade vuxna som inte kan hålla sams. Och detta inte allt för sällan inför barn.

Vad är det för jävla sätt att hålla på så där och förstöra julen för barnen, brukar jag säga."

Ursäkta? Låter inte det som ett konstigt skuldbeläggande av kvinnor som tydligen inte kan sluta tjafsa till sig stryk ens på självaste julafton? Där den som blir slagen delar skulden med den som slår?

Fast det, säger Melin, som bara för några dagar sedan fick backa från ett annat fördomsfullt blogginlägg där han verkade förorda utvisning av invandrare som snattar, menade han ju inte.

I en kommentar till blogginlägget menade han på torsdagskvällen att beskrivningen av en grov kvinnomisshandel och uppmaningen i samma text till vuxna att "inte tjafsa och bråka" ju såklart inte hörde ihop. Det var två skilda ämnen liksom.

Nåja, det vore förstås inte första gången en polis har svårt att kalla saker vid sitt rätta namn. Mäns våld mot kvinnor nedtonas till "bråk" – en kvinna som mördas av sin man kallas för en "familjetragedi".

Men visst, berusade vuxna som förstör livet för sina barn är en högst påtaglig verklighet för alldeles för många.

Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO vill att vi för barnen håller julen vit i år igen, och helt avstår alkoholen. På kampanjsidan vitjul.se kan man läsa berättelser inskickade av privatpersoner om sin barndoms jular med rubriker som: "Tomten glömde vårt hus", "Pappa var alltid arg", "Pappa hade varit full varje dag i två månader", "Min pappa hotade mamma med kniven" och "Blodig jul".

Alla är de minnen från jular där varken Tomten, Kalle Anka eller julklappar spelat huvudrollen utan spriten.

I år är risken för ett utdraget och blött firande av årets slut högre än på länge, när många föräldrar är långlediga – samtidigt som barnen inte kan söka sin tillflykt bort ifrån hemmet. Skolan och fritids har stängt. De vanliga fritidsaktiviteterna gör uppehåll – och kompisarna är upptagna med sin egen familj.

De är inte heller få, barnen i familjer där det finns ett riskfyllt drickande. Närmare 400 000.

Så knackar en av barnens kamrater på ytterdörren i jul och frågar om de får komma in och leka, är det inte läge att undra om de inte hellre vill gå hem även om ni är mitt i julmiddagen.

Kanske vore det en kampanj med bättre framgångspotential än att försöka få problemdrickare att hålla sig nyktra på jul: Att i jul öppna dörren och sitt hem för barnen som behöver en fristad från spriten.

Mer läsning

Annons