Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En god jul för alliansen

/

Oppositionen leder i opinionsmätningarna. Men loppet är långtifrån över.

Annons

Krisen i ekonomin får inte bara stora effekter på arbetsmarknaden – pensionärerna kommer också att märka av den. Under valåret 2010 förväntas nedgången på börsen leda till att bromsen i pensionssystemet slår till. Enligt Konjunkturinstitutet kan det sänka inkomstpensionen med 400 kronor i månaden.

Detta har lett till förslag – bland annat från den tidigare socialdemokratiske finansministern Erik Åsbrink – om att staten borde skjuta till pengar för att förhindra att den inbyggda bromsen slår till.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt säger nej, regeringen har inga sådana planer. Det nya pensionssystemet är en viktig del i varför Sveriges ekonomi numera står stabil, förklarade Reinfeldt i Ekots lördagsintervju: ”Jag kommer att visa det som socialdemokraterna nu inte visar, nämligen ansvarstagande för offentliga finanser. Vi kan inte köra de offentliga finanserna i diket, för det har också kostnader. Då följer någonting annat som inte pensionärerna vill se: nämligen nedskärningar i kärnan av välfärden – i äldreomsorgen, sjukvården – som är utomordentligt viktiga för många äldregrupper.”

Det är klokt av Reinfeldt att poängtera att det ska vara ordning och reda i finanserna. Sannolikt har hans och finansminister Anders Borgs återhållsamma linje bidragit starkt till moderaternas framgångar i opinionen på senare tid.

Enligt Synovates senaste mätning, från december, får alliansen 43,6 procent av väljarnas stöd, mot 52,9 procent för oppositionen. Det betyder att socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har förlorat hälften av sitt försprång sedan september.

Moderaterna har numera stöd av 26,7 procent av väljarna – en liten uppgång jämfört med valresultatet på 26,1 procent. Sedan 2007 har partiet vunnit 272 000 väljare. De tre övriga regeringspartierna kan för ovanlighetens skull också glädja sig åt plus i statistiken, även om den trenden inte är säkerställd.

För socialdemokraterna ser det däremot dystrare ut: partiet har sedan 2007 förlorat 372 000 väljare, en minskning med 6,7 procentenheter. Tappet borde vara särskilt oroväckande för partiledaren Mona Sahlin eftersom Synovates decemberundersökning är den första som publicerats sedan (s), (mp) och (v) avslöjat sina planer på ett samarbete.

"De rödgröna” är alltså ingen stor hit bland väljarkåren.

Läget är fortfarande tufft för regeringen. Om valåret 2010 – med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins formulering – blir ännu ett ”skitår” kan kraven på en mer expansiv ekonomisk politik växa markant i styrka.

Men samtidigt är det uppenbart att krisen har förändrat den politiska spelplanen i Sverige. Det är tydligt att Mona Sahlin har misslyckats med att förvalta den entusiasm som hennes partiledarskap först inspirerade.

När orosvindar blåser letar väljarna efter stabilitet – och i dagsläget tycks allt fler inse att alliansen står för det seriösa alternativet.

Visst är avståndet mellan alliansen och oppositionen fortfarande stort. Men de senaste veckornas inknappning visar att loppet är långt ifrån över.

Det finns all anledning för den borgerliga fyrklövern att kämpa vidare.

Mer läsning

Annons