Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En försutten chans

/

Klimatmötet i Doha resulterade i en tummetott. Det är bättre än ingenting, men hurraropen var få.

Annons

En kort tid innan klimatmötet publicerade Världsbanken en rapport, som visade att jordens klimat kan komma att bli fyra grader varmare. Det är en dubblering jämfört med målet, två grader, som sattes under klimatmötet i Köpenhamn för tre år sedan. Experter varnar för att konsekvenserna av uppvärmningen kan bli ytterst allvarliga, om inte omedelbara åtgärder vidtas för att rädda klimatet.

Men varningarna togs som så ofta förr inte på tillräckligt allvar. Tvärtom verkar det som om det var svårare än de flesta bedömare trott att få till ett avtal i Doha.

Mötet, som skulle ha avslutats på fredagen, drog över tiden och förhandlingarna pågick in i det sista. Under lördagen kunde dock ordförande Abdullah bin Hamad Al-Attiyah meddela att samtliga länder ställt sig bakom ett förslag, som bland annat innebar en förlängning av Kyotoprotokollet till 2020.

Redan innan mötet stod det dock klart att protokollet skulle förlängas, även om man inte enats om alla detaljer. Några större framsteg gjordes alltså inte. Det nya protokollet kommer endast att omfatta cirka 15 procent av världens utsläpp, eftersom flera industriländer, som Japan, Ryssland och Kanada, i god tid innan mötet meddelat att man inte ställde upp på en förlängning.

Några nya mål om utsläppsbegränsningar sattes inte upp. Inte heller lyckades man enas om att ge nya pengar till utvecklingsländerna, som ska användas till att klara av klimatrelaterade katastrofer och att ställa om till fossilfria system. Det är dock pengar som behövs. Det är världens fattiga som kommer att få betala det högsta priset för ett förändrat klimat.

Filippinerna har exempelvis drabbats av 16 tyfoner i år. Den senaste tyfonen, Bopha, har krävt mer än 500 liv och flera hundra tusen personer har mist sina hem. Vad som orsakar tyfonerna är omöjligt att säga. Klimatförändringar kan ha bidragit, men det kan också vara en naturlig variation. Men oavsett orsak i dag vet man att framtidens tyfoner, torka, översvämningar, stigande havsnivåer och stormar i allt större utsträckning kommer att bero på det förändrade klimatet.

Än finns fortfarande utrymme att vända utvecklingen, men tiden är knapp, vilket Filippinernas chefsförhandlare Naderev Saño påminde om i Doha. Han bad, enligt Svenska Dagbladet, med sprucken röst världens ledare att öppna sina ögon för den krassa verkligheten: "Jag ber, inga fler förseningar, inga fler ursäkter. Om inte vi – vem? Om inte nu – när? Om inte här – var?"

Klimatmötet i Doha kunde ha resulterat i ett sammanbrott.

En kompromiss är bättre än inget, men mötet borde ändå ha resulterat i fler framsteg och konkreta beslut.

Emma Wange

Mer läsning

Annons