Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dystra prognoser för sjuktal

Annons
Lördag 25 maj 2002Dystra prognoser för sjuktal

Ingen ser något slut på sjukskrivningarna.

Tendensen blev synlig för flera år sedan; allt fler i arbetslivet blev sjuka under längre perioder och förtidspensioneringarna ökade. Under de senaste åren har larmet gått återkommande - kostnaderna för sjukskrivningar och förtidspensioner spränger alla ekonomiska ramar. Bakom de höga kostnaderna finns människor, individer, som av allt att döma inte får särskilt stor hjälp av samhället att komma till rätta med sjukdomen eller i tillräckligt stor utsträckning erbjuds vägar från förtidspension tillbaka till arbetslivet.

Det märkliga är att det finns gott om förslag i motioner till riksdagen om hur utvecklingen ska kunna brytas, men regeringen bryr sig inte om dem. Ingen av dessa motioner berördes heller när socialförsäkringsutskottet höll en offentlig utfrågning om problemet häromdagen. Då målades i stället en mycket dyster bild upp av bland andra riksförsäkringsverkets generaldirektör Anna Hedborg. Hon ser inget slut på de skenande sjukskrivningarna och märker med stor oro att även relativt unga människor anser att de inte orkar arbeta, utan väljer att bli sjukskrivna. Den som är trött och deprimerad och vill dra sig undan omvärlden gör det, även om det inte är arbetet i sig som orsakar problemen. Sjukskrivning "har blivit ett sätt att reagera på livets alla påfrestningar" sade Anna Hedborg.

Det förefaller närmast naturligt, känner man sig sjuk eller orkeslös spelar det knappast någon roll vilken orsaken är. Däremot skulle det vara betydligt enklare att komma åt orsaken ifall roten till sjukligheten finns uteslutande i arbetet. När kraven under fritiden blir väl så påfrestande är det inte riktigt lika enkelt eftersom det handlar om människors privatliv. Problem i familjen är ett legitimt skäl för sjukskrivning, uppgav till exempel 48 procent av arbetstagarna i en undersökning som nyligen gjorts av Temo.

Anders Milton, vd i Sveriges läkarförbund, var kritisk mot att läkarna sjukskriver så lättvindigt och att de inte ifrågasätter de långa sjukskrivningsperioderna. Enligt Anders Milton kan det vara direkt olämpligt för en människa att vara borta från arbetsplatsen tre-fyra månader. Han föreslår sjukskrivning på deltid eller i vart fall att läkaren ordinerar att den sjukskrivna upprätthåller en social kontakt med sina arbetskamrater.

Säkert skulle mycket vara vunnet ifall rehabilitering sätts in direkt i samband med läkarbesöken. Kostnaden för samhället blir snarast lägre ifall försäkringskassans pengar utnyttjas till behandling och rehabilitering i stället för till månads- eller årslånga sjukskrivningar och förtidspensioner. Att den enskilda människan skulle slippa ifrån ett lidande betyder egentligen mest, men dessvärre är det inte människors problem utan statens ekonomi som är den starkaste drivkraften för riksdagsmajoriteten.

Fredad

Europaparlamentet gav folkpartiets EU-parlamentariker Marit Paulsen rätt när hon krävde att traditionella metoder för att framställa mat ska vara tillåtna - även om de inte uppfyller EU:s speciella krav på hygien. Parlamentets beslut innebär att något hot mot surströmmingen inte längre kan komma från EU, eftersom den är ofarlig att äta. Marit Paulsen konstaterade att man inte kan ha en livsmedelslagstiftning som enbart passar Nestlé och McDonalds. Och det fick hon ju rätt i.

Mer läsning

Annons