Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det visste ju alla

/
  • En samling föraktade politiker med lågt förtroende bland väljarna? Nej, tvärtom.

Annons

Alla vet ju att förtroendet för svenska politiker minskat kraftigt de senaste decennierna.

Liksom att vi svenskar blivit allt mindre nöjda med hur demokratin fungerar.

Och att intresset för politik är på stadig nedgång.

Visst.

Det är bara det att samtliga dessa påståenden är osanna.

Nästan åtta av tio svenskar är tvärtom nöjda med hur demokratin fungerar, en ökning på cirka 30 procentenheter sedan 1996.

Och förtroendet för svenska politiker ligger på i storleksordningen 10-15 procentenheter högre i dag än för 15 år sedan.

Intresset för politik har de senaste decennierna sakta ökat, inte minskat, (däremot har medlemskap i politiska partier nästan halverats).

Detta kan man konstatera i göteborgska SOM-institutets sammanställning av långtidstrenderna för ett antal samhällsföreteelser.

SOM har länge mätt svenska folkets åsikter i en rad frågor och därmed skaffat sig en ovärderlig faktabas (Svenska trender 1986-2011 finns på SOM-institutets hemsida www.som.gu.se).

Ett av många intressanta diagram visar hur intresset för olika politikområden förändrats genom åren.

De intervjuade fick frågan:

– Vilken eller vilka frågor eller samhällsproblem tycker du är viktigast i Sverige idag?

Svaren visar både en påtaglig stabilitet när det gäller vilka frågor som upplevs som angelägna och en stark variation i engagemanget för enskilda frågor mellan olika år.

Sjukvård, arbetsmarknad, skola/utbildning, miljö/energi och ekonomin är de fem områden som sätts främst. Det är knappast någon tillfällighet att Socialdemokraterna valt just fyra av dessa områden som fokus för sin framtida politik.

SOM-mätningen visar dock att frågornas aktualitet kan skifta mellan enstaka år. I slutet av 1980-talet låg exempelvis miljö- och energifrågorna i topp efter uppvaknandet om utsläppen till vatten och kärnkraftsosäkerheten.

Då nämnde 50-60 procent av de tillfrågade miljö/energi som den viktigaste samhällsfrågan. Idag är den viktigast för endast omkring 15 procent av de tillfrågade.

Arbetsmarknadsfrågorna låg i topp under den ekonomiska krisen i mitten av 1990-talet. Sjukvårdsfrågorna toppade under ett antal år i början av 2000-talet.

När de borgerliga vann regeringsmakten 2006, dominerade arbetsmarknadsfrågorna intresset, liksom även 2010, ett förhållande som understryker allvaret i förtroenderaset för Socialdemokraterna.

En annan intressant långtidstrend är hur väljarna placerar sig själva på höger-vänsterskalan.

Kurvorna för höger respektive vänster ligger inte långt från varandra. Ledningen har växlat gång på gång genom åren.

SOM visar emellertid att det blåst högervind i landet i stort sett sedan 2004, det vill säga redan två år innan det socialdemokratiska valnederlaget.

Oavsett riktning blåser det inte särskilt starkt vare sig åt vänster eller åt höger när vinden vänder. Sverige är lagomlandet även i det avseendet.

Peeter-Jaan Kask

Mer läsning

Annons