Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är inte klart än!

/
  • Regeringens utredare Mats Sjöstrand valde igår Östersund framför Härnösand. Men än är det bara ett förslag.

"Vi måste upp ur hålen som säger att det redan är klart. Det är inte klart." Härnösands kommunalråd Fred Nilsson (S) stod igår i talarstolen i kommunfullmäktige med julens tuffaste jobb: att peppa Härnösandsborna att inte dra täcket över huvudet och gå i ide.

Annons

Efter decennier att avvecklingar av statliga jobb i Härnösand står kommunen just nu inför multipla utmaningar:

Mittuniversitetets framtid i kommunen är fortfarande oklar och kommer – oavsett hur det slutar – leda till ökade kostnader för kommunen. Regeringen vill helst överlåta ansvaret för flygplatsen Midlanda till kommunerna. Med kostnadsökningar för kommunen.

Och igår den tredje droppen som får i alla fall någras bägare att rinna över: Nu vill regeringens utredare Mats Sjöstrand dessutom sno länsstyrelsen och landshövdingen från kommunen!

I sitt förslag som presenterades igår, vill Sjöstrand snabbt minska antalet länsstyrelser från dagens 21 till elva och då slå ihop Jämtlands och Västernorrlands. Och eftersom både Norrbotten och Västerbotten i förslaget får behålla sina länsstyrelser, båda förlagda vid kusten, ser det helt enkelt mer rättvist ut på kartan om Norrlands tredje länsstyrelse ligger längre in i landet, i Östersund.

Riktigt så enkelt är det inte. Men jo, nästan.

Men det är nu bara ett förslag och därtill ett förslag som har mycket emot sig. Inte minst det att utredaren själv uttryckte stor tveksamhet över sitt förslag – och att länsstyrelsen i Västernorrland är den betydligt större och mer utvecklade av de två länsstyrelserna.

Men – och det här kan vara det allra viktigaste: Härnösand kan också hoppas att regeringen trampar på bromsen. Och för detta är sannolikheten hög.

För alla som följt speciellt Moderaternas agerande både här i Norrland och centralt i regeringen under hela regionbildningdebatten vet att de egentligen inte vill medverka till en snabb strukturförändring av Sverige. Detta är inte deras reform – och eftersom Moderaterna ju garanterat sitter i regeringsställning fram till hösten 2014 talar bara det för att inte jättemycket kommer att hända innan dess.

Samtidigt talar Sjöstrand om hur sammanslagningarna måste snabbas på, hur det viktigaste av allt nästan är att just Västernorrland och Jämtlands länsstyrelser ska slås samman redan om två år. Men det enda riktiga argument han ger för behovet av snabbhet är att det över hela landet skulle spara totalt 300 miljoner per år.

Och visst, det är inte lite pengar – men sett till den totala kostnaden för länsstyrelsernas verksamhet är det verkligen en spott i sjön. Eller för att jämföra med en av de senaste regeringsreformerna: Halveringen av restaurangmomsen kostar bara det årligen nästan 20 gånger mer.

För Härnösand är det dessutom en kamp för livet man bara inte får förlora. Risken finns att just länsstyrelse och Mittuniversitet fungerar som dominobrickor åt båda håll: faller en faller båda. Det får inte hända.

Mer läsning

Annons