Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den lilla, lilla OS-silvermedaljören

Artikel 7 av 14
Sommar-OS i Rio 2016
Visa alla artiklar

Den lilla, lilla mannen lyfte det lilla, lilla fingret och kämpade med att trycka ner den enorma tangenten som skulle inleda hans text.

Annons

Dagens nyheters Nils Palmgren kommenterade Emma Johanssons andraplats i ett olympiskt cyklingslopp där ledarklungan höll på att falla efter att nederländskan Annemiek van Vleuten kraschat. Men svenskan lyckades spurta till sig en olympisk silvermedalj på söndagen.

Nils Palmgren skrev: "Silvermedaljen är stor och ser nästan enorm ut på den 167 centimeter långa cyklisten. I gula shorts och gul tröja ser Emma Johansson liten ut, men på sin cykel ute på banan har hon visat vilken kämpe som bor i den lilla kroppen."

Nils Palmgren, sportjournalist på DN, tycker att storleken på Johansson, vilket för övrigt är medellängden på en svensk kvinna; 167 centimeter, är anmärkningsvärt att hänga upp sin sportsliga kommentar på. Han skriver om elitidrottaren Emma Johansson, den olympiska silvermedaljören, som ett barn.

Emma Johansson, silvermedaljör av medellängd.

Men det är kanske inte så konstigt: olympiska reportrar och kommentatorer påpekar dubbelt så ofta kvinnors uppenbarelse i jämförelse med mäns ("Mapping the Media" 2009). Idrottande kvinnor är också mer vana med att bli kommenterade för sitt utseende ("An Agenda That Sets the Frames" 2009).

Till exempel fick tennisspelaren Eugenie Bouchard frågan efter en spelad match: "Kan du göra en snurr och kommentera vad du har på dig i dag?". För att kläderna på hennes kropp betydde mer än hennes sportsliga prestation? Serena Williams blev kritiserad för sitt ansiktsuttryck och uppmanad hur hon borde bete sig på en presskonferens efter vinst: "Du brukar le när du vinner, vad hände i kväll?". För att kvinnor ska le och behaga mest jämt?

Hade en man beskrivits som teskedsgumman med medalj runt halsen efter en prestation stor som inte av denna värld?

Och det är ännu värre under olympiska spelen. Fler strålkastare riktas mot de idrottande och fler tv-kameror sänder live vad som händer. Då passar DN:s sportjournalist Nils Palmgren på att kommentera Sveriges första medalj i OS i Rio de Janeiro med ett enormt fokus på idrottarens kroppsstorlek. I den korta passagen hinner han påpeka kroppens uppenbarelse tre gånger: Det är problematiskt att fortsätta gjuta fast bilden med att beskriva kvinnor som små och känslosamma medan män beskrivs som modiga och starka.

Hade en man beskrivits som teskedsgumman med medalj runt halsen efter en prestation stor som inte av denna värld? Att vända på steken är nog så enkelt men nog så kullkastande. Denna text inledande stycke är säkerligen otroligt provocerande för några. Att göra sig lustig och hämnas med samma mynt är en låg nivå. Men det sätter också fingret på hur absurt det är att fastna i könsmallen av hur vi beskriver elitidrottare.

DN har nu tagit bort de sexistiska kommentarerna om silvermedaljörens kropp.

Alla artiklar i
Sommar-OS i Rio 2016
Annons