Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att syna Moderat ödesretorik

Annons

Moderater sprider bilden av att Sverige är ett laglöst land där inget längre fungerar, stämmer verkligen det?

“Återupprätta lag och ordning i Sverige”. Så avslutande Anders Ågren, oppositionsråd och ordförande för Moderaterna i Västerbotten, en debattartikel i Folkbladet i måndags.

Ågrens artikel handlarom attacker mot blåljuspersonal. När Ågren ska hitta lösningar sneglar han på Australien. “I Australien är motsvarande straff 14 år!” skriver han. Jaha? I Sverige är det genomsnittliga straffet för mord 14 år och 5 månader. Ska någon som kastat sten mot brandmän verkligen sitta i fängelse lika länge som en mördare?

Tyvärr är Ågrens ödesretorik inte specifik för Västerbotten. Den ligger helt i linje den nationella moderata retoriken justnu.

Under Almedalen spred Delmon Haffo, Moderaternas digitalkommunikatör, en bild på inrikesminister Anders Ygeman (S) i solglasögon. Budskapet var att Sverige står i brand och vad gör Ygeman? Jo, han glider runt i Almedalen.

Under onsdagen spred Louise Meijer, vice ordförande i Moderata ungdomsförbundet, en länk på Twitter om de svåra problemen med rekrytering inom polisen tillsammans med texten “Vad gör Socialdemokraterna? Prioriterar sexutredning & sockerskatt när vi står på randen till systemkollaps”.

Retoriken följer en given mall. Säg att Sverige står i brand, att samhället är på gränsen till kollaps, att laglöshet råder och avsluta med att fråga ”vad gör Regeringen?”.

För det första, nej Sverige är ingen laglösbananrepublik och samhället håller varken på brinna ner eller kollapsa. Om vi ser oss omkring märker vi att det mesta funkar ganska bra. Visst finns det problem, men de är tillräckligt allvarliga som de är. De behöver inte överdrivas.

För det andra, Regeringen gör många saker. Den inför nya lagar för att stärka antiterrorarbetet, ökar resurserna till försvaret och ser över straff för bland annat sexualbrott. Men Regeringen och myndigheternas ansvar täcker mer än så. Som samhälle är vi nämligen mer än lag, polis och militär. Därför har också Regeringen flera ministrar med olika ansvarsområden.

Den sexualutredning som Meijer nämner, och som moderater älskar att hata, ska utföras av Folkhälsomyndigheten. Utredningen är viktig för att tille xempel få kunskap om hur ungdomar använder preventivmedel så att information och skolundervisning kan effektiviseras. Menar Meijer att folkhälsominister Gabriel Wikström (S) ska ge Folkhälsomyndigheten i uppgift att lösa polisbristen inom polisen istället?

Alla stadsråd och myndigheter kan inte lägga ner sitt arbete bara för att moderaterna hittat på att Sverige är ett laglöst land. Vad vore vi då för fattigt samhälle?

Den moderata retoriken sedan Reinfeldt försvann ärfarlig, men effektiv. Motståndare som pekar på statistik som visar att tryggheten i samhället faktiskt ökar anklagas för att relativisera problemen. Den som inte vill att stenkastare ska få lika långa fängelsestraff som mördarekan anklagas för att vara vek.

Men den ödesstämning som Moderaterna sprider är helt enkelt osann. Den ökar polariseringen i samhället och underblåser också rasismen.

Politiker som tar i från tårna för sprida en bild som inte är sann för att plocka poäng är inte starka. De är fega och veka. Och det är dags att vi synar deras resonemang.

Mer läsning

Annons