Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra med ökad konkurrens

Annons
Torsdag 30 maj 2002Bra med ökad konkurrens

Minister fnyser åt konkurrensverkets analys av monopolen.

I april kom konkurrensverket med sin rapport om att konkurrensutsätta delar av den offentliga sektorn "för ökad konsumentnytta", som det heter. Monopol är nämligen aldrig till fördel för konsumenten, oavsett om det handlar om monopol på spik, falukorv, vård, bilbesiktning eller sotning. Därför, hävdade verket, vore det en fördel ifall mer av den offentliga verksamheten inom stat, kommun och landsting utsätts för konkurrens.

Frågan om apoteksmonopolet väcktes alltså till liv ingen. Förra gången var efter en utredning av Lars Jeding, regeringens guru i utvecklingsfrågor, bland annat när det gäller kommuner som fått statlig verksamhet nedlagd. Då var Margot Wallström socialminister och hon var inte alls främmande för att överlåta handeln med receptfria läkemedel till exempelvis matbutiker och att tillåta privata apotek. Det visade sig ju senare att Margot Wallström var alldeles för modern för att passa in i den fyrkantiga svenska socialdemokratin.

Idag heter socialministern Lars Engqvist och han är helt anpassad till sitt partis vaktslående om centralmakten, det vill säga kontroll och monopol. Därför avfärdar han både konkurrensverkets slutsatser - det är verkets uppgift att säga sådana saker och en uppblossande debatt om apoteksmonopolet - den är en kampanj av några lobbygrupper. Och Lars Jeding ger han tydligen inte mycket för.

Det måste vara en särskild känsla att ha makten att veta bäst. Lars Engqvist som i början av sin ministerkarriär framstod som ganska pragmatisk har efter hand visat sig ha en fullständigt orubblig övertygelse om att verksamhet i offentlig regi erbjuder allt vad medborgarna behöver.

Det är således inte enskilda människors behov som styr hans agerande utan statens behov av att kontrollera deras tillvaro.

Konkurrensverket visade att det finns åtskilliga miljarder att vinna på en konkurrensutsättning av offentlig verksamhet. Inom det statliga området handlar det om verksamhet som omsätter 40 miljarder kronor. Konkurrensverkets analyser visar att när offentlig verksamhet utsatts för konkurrens så har kostnadsminskningen legat på tio procent.

Regeringen har också en konkurrensminister, Ulrica Messing. Hon tror inte på konkurrensverkets analyser för den statliga verksamheten utan hävdar i ett uttalande att det är "i allt väsentligt på kommunerna och landstingen som ansvaret nu vilar för att stimulera utvecklingen mot ökad konkurrensutsättning".

När förespråkarna för en fri apoteksmarknad pekar på hur illa det är ställt i stora delar av landet, med stängda apotek på grund av personalbrist och att det i första hand drabbar sjuka människor, men också det lokala affärslivet, är det en obetydlig kampanj för socialministern. Om det nu är en kampanj så är frågan knappast så obetydlig som socialministern vill göra gällande.

När farmaceuter och apotekare flyr från monopolet för att personalbristen gör arbetsbördan för tung och för att lönerna är för låga så påverkar det mer än själva monopolet. Ett apotek är en service som borde finnas i varje större samhälle.

Mer läsning

Annons