Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadspolitiken behöver mer av blocköverskridande överenskommelser

/
  • Byggtakten har ökat de senaste åren, men behöver höjas till 70 000 nya bostäder varje år i tio år framåt. Då behövs breda och långsiktiga besked både till byggare och boende.

Annons

Målet var en bred och djup överenskommelse om bostadspolitiken innan riksdagen går på sommarlov. Nu blev det inte så. De fyra allianspartierna hoppade av i sista stund och anklagar regeringen för att vara alldeles för försiktiga och för att luta för mycket åt vänster.

Den politiska viljan att göra upp brett saknades. Förmågan att söka kompromisser fanns inte hos allianspartierna. De har inte rört sig en millimeter, förklarade Peter Eriksson, bostadsminister (MP), efter att samtalen avslutats.

Landet befinner sig i en akut bostadskris. Långsiktiga och blocköverskridande överenskommelser är önskvärda för att lösa krisen och ge byggbolag och boende klara besked om framtiden. Det är därför ett olyckligt misslyckande att förhandlingarna sprack.

Krisen har orsakats av en kraftig underproduktion av nya bostäder under 20-25 år. Alliansregeringen prioriterade renoveringar av badrum och kök i stället för att se till att nya hyresrätter byggdes. Allmännyttan såldes ut och de bolag som finns kvar byggde inte tillräckligt mycket nytt.

Det var och är en ideologisk fråga. Högeralliansen gillar det privata ägandet och vill att marknaden ska styra. Statliga subventioner till villaägare är helt okej, men statliga subventioner till billiga hyresrätter säger de blankt nej till.

Individens och byggföretagens önskemål och krav går före samhällets i alliansens politik. Riksintressen, naturreservat och strandskydd väger lätt bland borgerliga politiker som helst prioriterar marknadshyror och enklare regler för privat bostadsuthyrning.

Boverket räknar med att det behöver byggas 700 000 bostäder de närmaste tio åren. Om det ska vara möjligt krävs en lång rad snabba förändringar och det bör vara förändringar som tål ett maktskifte.

Nu får regeringen gå fram på egen hand och det finns ändå gott hopp om att mycket kommer att hända.

En lista med 22 konkreta punkter har lagts fram. Regeringen vill utbilda fler byggjobbare, få fram mer byggbar mark, skynda på planprocesser, sänka flyttskatten, försöka få ned de höga byggkostnaderna och mycket annat. Förhoppningsvis sätter inte allianspartierna käppar i hjulet för dessa förslag när de väl kommer till riksdagen.

Alliansen får dock delvis rätt i att regeringen är alltför försiktig. Finansminister Magdalena Andersson och bostadsminister Peter Eriksson tassar runt två viktiga frågor som de inte vågar röra.

Den ena är fastighetsskatten, som i de flesta andra länder är en stabil och säker inkomstkälla för staten. Den andra är ränteavdragen, som successivt och långsamt borde avvecklas för att få en mer balanserad relation mellan de som hyr sin bostad och de som har lånat pengar och köpt den.

Mer läsning

Annons