Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börja om från början

/

Inom Centerpartiet finns det tankar på att avskaffa skolplikten. Blir det partiets officiella linje finns risken att tankarna på att avskaffa Centerpartiet växer sig starkare i väljarkåren.

Annons

Centerpartiet har inte direkt någon stolt tradition när det gäller skolpolitik. Partiets företrädare brukar inte utmärka sig i debatten och de duktiga skolpolitiker som partiet har – jodå, det finns faktiskt några stycken – släpps sällan fram. Centerpartiet har valt att fokusera på andra frågor, och pratar gärna om företagande, jordbruk, miljö, energi, infrastruktur, decentralisering och… Ja, det mesta förutom skolan.

Nu har dock Centerpartiet lanserat ett skolpolitiskt förslag.

Eller rättare sagt: Per Ankersjö, ordförande i den grupp som arbetar med att ta fram ett nytt idéprogram, har lanserat ett skolpolitiskt förslag.

Och om vi nu ska vara riktigt petnoga så är det inget skolpolitiskt förslag.

Det är bara ett utspel med syftet att provocera lite och väcka debatt.

Ingen kan nämligen ta det här "avskaffa skolplikten"-snacket på allvar.

Per Ankersjö argumenterar dock för ett avskaffande av skolplikten som om han faktiskt trodde på det.

Han säger att vi hellre ska prata om "läroplikt" – det är ganska snyggt formulerat, det får man ändå berömma honom för – och säger att föräldrarna ska ta ansvar för lärandet. I en intervju i Svenska Dagbladet i går pratade han också om möjligheten för familjer att "testa lokala lösningar" (och sånt gillar vi som bekant här uppe i Norrland).

Nu råkar det dock vara så att vi faktiskt redan har en decentraliserad skola, där kommuner, företag och organisationer kan bedriva skolverksamhet; om några familjer vill "testa lokala lösningar" finns redan möjligheten att dra igång en friskola, med utbildad personal och genomarbetade kursplaner.

Föräldrar ska givetvis uppmuntras att engagera sig mer i sina barns skolgång, men de ska inte ha ansvaret för att lära ut det som läro- och kursplaner föreskriver. Det ansvaret ska vila på utbildade skolledare och lärare.

Skolplikten är nämligen inte något som staten använder för att irritera elever och föräldrar.

Skolplikten är det som gör att även de barn och ungdomar som inte kommer från studiemotiverade hem garanteras möjligheten till en bra skolgång.

Det är ingen plikt att gå i skolan. Det är en förmån, som finansieras med skattemedel eftersom vi har en tro på att en bra skola inte bara är bra för den enskilde individen utan för samhället i stort. Skolplikten är för allas bästa.

Det förslag som Per Ankersjö lanserat är dessutom ett sådant som kan placeras i kategorin "varken hackat eller malet". Skolplikten i dess nuvarande form ska bort, men tillåta hemskolning fullt ut? Nej, så långt vill Ankersjö tydligen inte gå. Hemskolning – den "exit" ur systemet som faktiskt är intressant att diskutera ur ett principiellt perspektiv – är tydligen inte något som är aktuellt.

Istället ska förutsättningarna för skolan försämras genom att långsiktig planering försvåras, barn som kommer från icke-studiemotiverade hem förlorar rättigheter och lärarnas status sänks ytterligare.

Det låter inte som någon överdrivet bra idé.

Den här ledarsidan brukar applådera alla partier som med seriösa och konstruktiva förslag ger sig in i den skolpolitiska debatten.

Vi väntar fortfarande på Centerpartiet.

Anders Rönmark

Mer läsning

Annons