Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerlig arbetsmarknadspolitik har nått vägs ände

Vi har en borgerlig regering som vill göra arbetslösheten till en valfråga om två år istället för att agera mot den nu. Det är ansvarslös politik och har inneburit ineffektiva satsningar på sänkt arbetsgivaravgift och restaurangmoms, skriver Niklas Säwén och Teresa Leifsdotter, ordförande respektive vice ordförande för SSU Västernorrland och listar några av SSU:s förslag för sänkt ungdomsarbetslöshet.

Annons

Den borgerliga regeringen har nu styrt Sverige i sex år.

De gick till val på att minska utanförskapet och fixa jobben. En uppgift de totalt misslyckats med.

Arbetslösheten är högre nu än 2006, ungdomsarbetslösheten är fortsatt hög samtidigt som klyftorna i Sverige ökat kraftigt. Det har varit sex förlorade år för Sveriges unga. Det krävs en annan politisk inriktning för att ge möjligheter för Sveriges unga.

Den borgerliga regeringen har valt en mycket märklig, och annorlunda väg när det gäller att minska arbetslösheten. De har gått emot sina egna experter och valt att använda sig av ineffektiva sänkningar av arbetsgivaravgifterna och restaurangmomsen.

Detta har gynnat de företagare som redan idag har unga anställda, men inte skapat särskilt många jobb. Samtidigt som de borgerliga gjort dessa prioriteringar har man konsekvent minskat antalet högskoleplatser på många av landets universitet, minskat resurser till gymnasieskolan och minskat anslagen till vuxenutbildningen.

Några saker har rättats till i den senaste höstbudgeten, men det var enbart marginellt.

Årets politiska debatt om ungdomsarbetslösheten kan ha varit den mest förvirrade debatten hittills.

Istället för att presentera konkreta åtgärder mot arbetslösheten har de borgerliga partierna ägnat sig åt internt krypskytte om hur mycket man ska försämra anställningstryggheten och löneutvecklingen för de unga på arbetsmarknaden.

Arbetslösheten i allmänhet och ungdomsarbetslösheten i synnerhet är på för hög och det kommer bli en utmaning att lösa det oavsett vilken regering vi har. Men det krävs aktiva politiska åtgärder. Det är inte sänkta löner för olika grupper som kommer leda till fler jobb, det är investeringar i för Sverige viktiga saker.

Vi inom SSU har en rad förslag för hur vi ska kunna minska den höga arbetslösheten. Några av dem är följande,

x Erbjud sommarjobb till samtliga gymnasieungdomar för att skapa nödvändig erfarenhet för att komma in på arbetsmarknaden

x Tillför mer resurser till vuxenutbildningen runt om i landet för att ge ökade möjligheter att läsa upp betyg och tillgodogöra sig nya kunskaper

x Bygg ut landets högskolor och universitet

x Bygg fler bostäder, särskilt med inriktning på hyresrätter

x Investera i grön teknik och i nya miljövänliga kommunikationer, främst järnväg

Detta är några av våra förslag, och dessa hade också blivit verklighet om det varit en socialdemokratisk regering i Sverige idag. Tyvärr har vi inte det.

Vi har istället en borgerlig regering som vill göra arbetslösheten till en valfråga (om två år) istället för att agera nu. En regering som under hela sin regeringsperiod stängt dörrarna för ungdomars möjlighet till utbildning och istället sänkt skatterna.

Det är långt till 2014. Ska vi minska arbetslösheten måste vi börja nu, inte sen.

Niklas Säwén

Ordförande SSU Västernorrland

Teresa Leifsdotter

Vice ordförande SSU Västernorrland

Mer läsning

Annons