Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo Östman: Skrinlägg hotellplanerna

Artikel 4 av 7
Hänt i Härnösand
Visa alla artiklar

Annons
Bo Östman är före detta chefredaktör för Västernorrlands Allehanda och fristående krönikör för Tidningen Ångermanland. Foto: Jennie Johansson/Arkiv

Domen verkar glasklar och hotellplanerna kan skrinläggas. När mark- och miljödomstolen upphävt detaljplaneförslaget för Kanaludden så är nog loppet kört för kommunalrådet Fred Nilsson (S). Han som envist drivit på för en hotellskrapa intill Östanbäcken med bebyggelse sedan 1500-talet utan att lyssna på experter i stan som Lars-Erik Eriksson och Evert Ljungström (M) som förutsett utgången. En kopp kaffe i lugn och ro för att lyssna på dem kunde ha besparat Nilsson det här svidande nederlaget. Men i rådhuset anser man att all klokhet i Härnösand koncentrerats dit.

Kanske han också kunde lyssnat på experterna på länsstyrelsen och Murberget som avstyrkte planerna – men blev överkörda.

Nu rasar Fred Nilsson. Tidigare var det oppositionens fel att frågan dröjde. Och sedan experternas. För att inte tala om alla som överklagat. Eller insändarskribenterna. Nu är det statens. Det kanske är dags att titta på den egna rollen i stället och hur han kört sitt eget race. Det ledde också till att populära Nisse Kochs restaurang i simhallen tvingades stänga helt i onödan för att inte konkurrera med hotellets restauranger.

Det är möjligt att kommunen inte accepterar domen utan slänger ut ytterligare miljoner på konsultkostnader och ett rätt meningslöst överklagande. Går kommunen vidare så är det bara ett politiskt spel för galleriet. Kosta vad det vill.

Vad händer nu? Efter fem-sex år är det dags att titta på alternativa platser för ett hotell. Det kan man kalla för förlorad tid. Och då bör man också akta sig för dolda subventioner och snillrika uträkningar till fördel för entreprenörer. Driften av simhallen skulle ju gett den tänkta hotellägaren många miljoner under 20 års tid...

Problemen hopar sig i rådhuset. Utredningen om arbetsmiljön på arbetslivsförvaltningen blev ett bakslag för Fred Nilsson och en upprättelse för förre nämndordföranden Anders Byquist (S) som sparkades efter en smutsig kampanj. Arbetsmiljön är dock bättre än vanligtvis i kommunal verksamhet, enligt utredaren. Att sedan Byquist reagerade starkt när det spreds anonyma och kränkande skrivelser hedrar honom. Men partibasen Björn Nordling (S) lyssnade på kommunchefen Sofia Pettersson och drog igång en karusell som lär sluta med att han själv får gå. Och Fred Nilsson lade ner en hel nämnd för att få bort rivalen Byquist. Kanske en orsak till att han nu abrupt avgår.

Förvaltningschefen Petra Norbergs konflikt med Byquist berörs inte i utredningen, enligt Sofia Petterson. Varför?

Norberg bör kliva av jobbet under förundersökningen mot henne. Det tvingades de göra som bara ätit arbetslunch för 200 kronor med NCC.

Gäller inte samma regler för alla?

Bo Östman

Bo Östman är före detta chefredaktör för Västernorrlands Allehanda och fristående krönikör för Tidningen Ångermanland.

Alla artiklar i
Hänt i Härnösand
Annons