Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avgifterna för utomeuropeiska studenter måste bort

/
  • Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, tillsätter nu en utredning för se över avgifterna för utomeuropeiska studenter.

Annons

20 000 eller 60 000 kr? Avgifterna för utomeuropeiska studenter som studerar vid svenska högskolor och universitet varierar mycket. Det har Ekot avslöjat. De stora skillnaderna beror på att det är upp till varje lärosäte att bestämma storleken på avgifterna.

Under tisdagen meddelade Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, att systemet med studieavgifter samt regelverket runt detta ska granskas i en utredning.

Det var högerregeringen som 2011 införde avgifter för utomeuropeiska studenter. Varför ska vi betala deras utbildning, ungefär så lät argumentet.

Därefter sjönk antalet utomeuropeiska studenter snabbt med 80 procent.

Kunskap känner inga nationsgränser. Utbytet av kunskap och idéer är den akademiska världens centrala nervsystem. Kunskap skapas aldrig i ett vakuum, kunskap är alltid en kedjereaktion.

När antalet utomeuropeiska studenter sjönk drastiskt drabbar det därför kvaliteten på den högre utbildningen i Sverige.

Det drabbar alla studenter och högskolor då utbudet av kurser och anslagen blir mindre. Det gör också att det blir svårare att rekrytera till forskartjänster, vilket på sikt kan få förödande konsekvenser för svensk forskning.

Umeå, Lund eller Uppsala universitet kommer aldrig kunna konkurrera i utbud eller prestige med Oxford och Harvard. Men tidigare var de låga avgifterna en enorm konkursfördel för Sverige.

I dag ligger sysselsättningen och arbetslösheten på rekordlåga nivåer. Det har inte gått så bra på svensk arbetsmarknad sedan Göran Perssons regering 1992.

Samtidigt uppger allt fler arbetsgivare att de inte kan rekrytera då de inte hittar rätt kompetens. Och det är inte så kallade enkla jobb som efterfrågas. Kraven på utbildning vid anställning blir allt högre. Att i det läget stänga dörren till utomeuropeiska studenter är att skjuta sig själv i foten.

Det handlar inte bara om att utländska studenter har kompetens som behövs, de kan också vara nyckelpersoner för att svenska företag kan öka sin export i dessa studenters hemländer.

I dagsläget subventionernas för avgifterna för studenter inom EU/EES-området. För utomeuropeiska studenter kan det vara dubbelt så dyrt. Var finns rättvisan i det?

Det är bra att systemet med avgifterna nu ses över. Men en rödgrön regering som betonar vikten av kunskap för att människor och samhället ska växa kan inte nöja sig med små förändringar i reglerna.

Avgifterna för utomeuropeiska studenter måste bort helt och hållet. Visst kostar det, men vi har helt enkelt inte råd att göra på något annat sätt.

Mer läsning

Annons