Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbeta eller avgå

/

Annons

"Ekeroth lämnar allt utom lönen".

Så löd den fyndiga rubriken på en artikel som TT skickade ut nu i veckan och som publicerades i en rad tidningar i landet.

Förutom det faktum att Kent Ekeroth (SD) inte uppbär någon lön som riksdagsledamot – att sitta i Sveriges lagstiftande församling är ett förtroendeuppdrag, inget jobb, och för sådana uppdrag får man arvode – så stämde det på pricken.

Kent Ekeroth lämnar inte bara uppdraget som Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson utan också de tre utskott han suttit i. Han deltar heller inte i de möten som SD-riksdagsgruppen har, då partiet tycker att han och hans kollega Erik Almqvist ska ägna sig åt att "fundera över framtiden".

Så varför får då Kent Ekeroth ett arvode på 58 300 kronor i månaden?

Därför att han är riksdagsledamot.

En riksdagsledamot förväntas utföra sitt uppdrag dygnet runt, 365 dagar om året, men det är inte reglerat exakt vad en ledamot förväntas göra med sin tid. Ingenstans slås det fast att en riksdagsledamot måste delta i ett visst antal debatter, sitta i så och så många utskott eller skriva ett minimiantal motioner.

En ledamot behöver inte utföra sitt uppdrag precis som bänkgrannen. En del anser att de gör mest nytta i utskotten och andra ägnar mer tid åt resor i landet och aktiviteter i den egna valkretsen. Vissa ledamöter skriver motioner så att tangentbordet glöder, medan andra är mer sparsamma med sitt motionsskrivande. Vilken arbetsmetod som är bäst för landet och valkretsen avgör väljarna vart fjärde år.

Ledamoten agerar givetvis inte helt efter eget huvud; partierna vill så klart ha något att säga till om också, och det är partierna som nominerar till utskott. Dessutom kan inte en riksdagsledamot som kört helt solo under en mandatperiod räkna med att hamna på en riksdagslista nästa gång det vankas val…

Kent Ekeroth kommer dock inte att sparkas ut ur riksdagen bara för att han inte deltar i utskottsarbetet. Han kommer inte att tvingas lämna uppdraget bara för att han inte skriver några motioner.

Faktum är att inte ens hans eget parti kan tvinga bort honom från Helgeandsholmen. Riksdagsmandat är personliga, och även om Ekeroth, mot förmodan, skulle lämna SD kan han sitta kvar i riksdagen. Hans före detta partikamrat William Petzäll, som tragiskt avled i somras, gjorde precis det.

Något Ekeroth, eller någon av hans kolleger i riksdagen, inte kan göra är dock att låtsas som att det finns något som heter timeout. En riksdagsledamot kan så klart vara ledig under en tid, exempelvis på grund av sjukdom eller för att ta hand om barn, och då träder en ersättare in (i alla fall om ledigheten varar mer än en månad).

Men ta timeout? Bara ta ledigt utan förvarning? En lång paus från riksdagsuppdraget, men med bibehållet arvode?

En riksdagsledamot må ha en hel drös med förmåner utöver arvodet, men inte ens om du är en av rikets lagstiftare kan du hitta på egna regler för din ledighet.

Anders Rönmark

Mer läsning

Annons