Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är ditt decemberbarn dömt att misslyckas i livet?

/

Annons

Sätter ditt barns sena födelsedag käppar i hjulet för deras möjligheter att lyckas i framtiden? Det verkar inte bättre.

En ny rapport från Försäkringskassan visar att personer födda i slutet av året har markant högre risk att behöva stöd från socialförsäkringen senare i livet.

På torr byråkratiska skrivs det i rapporten att ”Ett antal individer kommer varje år att på grund av tidig skolstart riskera ett livslångt utanförskap och en relativ fattigdom”.

Tidig skolstart i detta fall betyder alltså barn som födda sent på året och ligger uppåt ett år efter i utveckling jämfört med klasskamraterna som ändå, på grund av att de är födda samma år, skjutsas in i skolan utan att nödvändigtvis vara mogna för det. Och skolan klarar samtidigt inte av att möta den utmaningen med extra resurser.

Överrisken detta medför för en framtid med vårdbidrag, aktivitetsersättning, assistansersättning eller i slutänden förtidspension varierar mellan 12 och 20 procent!

– Det är ett samhällsproblem att vi delar in barn enligt den här modellen, från första januari till sista december. Mellan en flicka född i januari och en pojke född i december kan det skilja väldigt mycket i mognad och förmåga, säger Jenny Klefbom, legitimerad psykolog som arbetar främst med barn och ungdomar till TT (17/5).

Och den ytterst rigida hållningen till födelseår är egentligen konstigt med ett samhälle som betonar att barn måste få chansen att nå sin potential utifrån deras individuella förutsättningar.

Självklart är det inte alla decemberbarn som borde vänta till nästa skolår. Självklart är det inte alla januaribarn som är redo att bli ettakluddare ”rätt år”. Dessutom måste man ta hänsyn till den sociala utvecklingen och gemenskapen. Att bli ensam lämnad kvar på förskolan ett år medan kamraterna börjar skolan kan förstås också skapa problem.

Det finns inga självklara svar här, men det kan omöjligen vara okej att sex- och sjuåringars hela liv avgörs av när på året de är födda.

Mer läsning

Annons