Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Lindh 2003 - Jo Cox 2016

/
  • Labourledamoten Jo Cox mördades på torsdagen efter ett valmöte inför den brittiska folkomröstningen om fortsatt EU-medlemskap nästa vecka.

Annons

Fyra dagar innan den svenska folkomröstningen om ett svenskt inträde i eurosamarbetet höggs utrikesminister Anna Lindh av en knivman på NK i Stockholm. Den 11 september 2003 meddelade statsminister Göran Persson att Lindh under morgonen avlidit av sina skador.

Sverige förlorade en utrikesminister, Socialdemokraterna en sannolik blivande partiordförande och två små barn sin mamma.

En uppskruvad och allt hätskare valrörelse fick en plötslig inbromsning.

13 år senare står britterna nu i ett liknande läge. Med bara en vecka kvar till folkomröstningen om landets fortsatta EU-medlemskap, efter en allt mer uppskruvad och hätsk valrörelse, stannade allt upp i dag.

Hon skulle ha fyllt 42 år nästa vecka, dagen innan britterna går till valurnorna. Men istället sköts och knivhöggs parlamentsledamoten Jo Cox till döds i dag utanför ett bibliotek där hon tidigare hållit ett valmöte.

Storbritannien har förlorat en parlamentsledamot, Labour en politisk stjärna på uppgång – och två små barn sin mamma.

”Britain first”, ska gärningsmannen ha ropat innan han inledde attacken, ett slagord Brexit-sidan använder i kampanjen och man måste fråga sig om brittisk säkerhetspolis tappade bollen som svensk säkerhetspolis gjorde för 13 år sedan när man missbedömde den upphetsade stämningen inför folkomröstningen här.

Anna Lindh var en utrikesminister och Jo Cox ”bara” en vanlig parlamentsledamot, men som folkvalda hade båda en särställning som bör motivera en ständigt pågående bedömning från säkerhetspolisen av behovet av personskydd eller andra säkerhetsåtgärder. Alldeles speciellt förstås om de uppfattas som frontfigurer för en sida i en pågående valkampanj.

Men det är det lätta skuldbeläggandet, "någon annan borde ha gjort något".

Det är också, som allt oftare nu för tiden, ett tillfälle att påminna oss själva om vårt eget personliga ansvar att föra politiska diskussioner - inte minst på nätet - på ett sätt som inte avhumaniserar våra meningsmotståndare och eggar på fysiska attacker mot politiska företrädare.

Gör dig inte medskyldig till hatet.

Mer läsning

Annons