Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas Sjölander (S) vill inte ge dig full insyn i regionens usla ekonomi

Artikel 15 av 31
Ledare om Region Västernorrland
Visa alla artiklar

Annons

Frågan om Region Västernorrland verkligen kan låta bli att lämna ut uppgifter beträffande de egna hälsocentralernas affärs- och driftförhållanden, och därmed undvika att öppet redovisa den krisande primärvårdsekonomin ned på enhetsnivå, har fått ett olyckligt avgörande.

Högsta förvaltningsdomstolen beviljar nämligen inte prövningstillstånd i målet mellan Skattebetalarna och regionen.

Rätten till insyn väger tyngre än regionens sekretessvilja

I sig är det beklagligt att den juridiska processen i rullar vidare eftersom kammarrättens avgörande inte var enhälligt. Kammarrättslagmannen Mats Törnered var skiljaktig och menar på att allmänhetens rätt till insyn vägde tyngre än regionens sekretessvilja. Men i huvudsak handlar det om att principfrågan är betydligt större än det aktuella rättsläget.

Problemet är i första hand inte juridiskt utan politiskt. Bara för att någonting är lagligt så behöver det nämligen inte vara rätt och riktigt.

Uppenbarligen.

Mörkläggning på autopilot

Under hela den utdragna juridiska processen så har den rödgröna majoriteten – med primärvårdens nämndsordförande Andreas Sjölander (S) i spetsen – inte kunnat motivera de politiska skälen till varför sekretesstämpeln är så viktig för dem. Det är mörkläggning på autopilot.

Det finns helt klart starka skäl att misstänka att frågan för de rödgröna länspolitikerna helt och hållet bottnar i negativa attityder till välfärdsföretagare i största allmänhet.

Påståendet att röjda uppgifter skulle kunna gynna konkurrerande privata vårdcentraler på regionens bekostnad signalerar i alla fall det.

Argumentet är dock lika konstgjort som krystat, och teoretiskt.

I kammarrätten pekade även lagman Törnered på det som borde vara det centrala för de politiker som nu ivrigt vill sekretesstämpla uppgifterna: Att medborgarna har ett betydande intresse av att få veta hur skattemedlen används inom primärvården.

Håller du inte med om det, Sjölander (S)?

En lagändring behövs

Dessvärre är mörkandet av hälsocentralernas ekonomi ännu ett steg mot att begränsa den unika öppenheten och transparensen som finns inom svensk offentlighet. Därför är det också rätt av Skattebetalarna att nu arbeta för en lagändring så att medborgarna kan tillförsäkras en god insyn den skattefinansierade primärvården.

Partisekreterare Gunnar Strömmer har reagerat på mörkläggningen

I arbetet med att få till en öppen redovisning borde även allianspartierna i Västernorrland delta. Särskilt Moderaterna eftersom bland annat Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer har reagerat på hur Region Västernorrland mörkar hälsocentralernas affärs- och driftförhållanden samtidigt som socialdemokraterna helt öppet flirtat med M om en uppgörelse efter valet.

Lena Asplund (M) och Per Wahlberg (M), Moderaternas toppnamn i regionfullmäktige.

Rimligt vore i alla fall ett bindande löfte från regionens toppmoderater Lena Asplund och Per Wahlberg om att riva upp sekretess-beslutet efter valet. Socialdemokraternas fäbless för sekretesstämpeln borde inte tolereras av någon borgerlig företrädare som säger sig vara för öppenhet och transparens.

Tyvärr kan man uppenbarligen inte ställa samma rimliga krav på de rödgröna företrädarna.

I alla fall inte i Region Västernorrland.

Alla artiklar i
Ledare om Region Västernorrland
Annons