Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Analysera fortare

/

Annons

Besked – och framför allt beslut – om skatteutjämningen dröjer.

Ja, vi har hört det förut.

Ja, all besvikelse är förståelig.

Och ja, det är verkligen på tiden att regeringen får tummen ur och kommer med klara besked.

Att skapa ett skatteutjämningssystem som är enkelt att överblicka och lätt att förklara görs inte i en handvändning; det brukar ibland sägas att det bara finns en handfull personer i landet som förstår det system som nu ska uppdateras.

Faktum är att det knappast går att göra ett enkelt system. Skatteutjämning är komplicerat, byråkratiskt och svårt att "sälja in" hos väljare, i alla fall hos de väljare som röstar i Stockholm och andra storstadsområden.

Skatteutjämningen är dock en fråga som regeringen måste agera i, för det brådskar.

Det handlar inte bara om att utredningen redan är gjord och att regeringen förhalat beslutet i mer än ett år.

Det handlar också om att vi står inför en stor demografisk förändring som redan nu börjar märkas här uppe i norr. Att färre personer kommer att behöva försörja fler är ingen hemlighet, men vi pratar alldeles för lite om att det är mot landsbygden detta kommer att slå som allra hårdast. En kommun som Solna kommer inte att märka av några minskade kommunala skatteintäkter på grund av utflyttning, eller uppleva att gruppen pensionärer växer enormt i förhållande till antalet löntagare, men Sollefteå lär inte ha det lika väl förspänt...

Om man redan nu kunde presentera ett förslag som skulle kunna utgöra grunden för ett långsiktigt hållbart skatteutjämningssystem skulle mycket vara vunnet, men tydligen behöver förslaget som nu finns "analyseras mer" så att det inte hämmar tillväxten.

Då får regeringen sätta igång och analysera lite fortare.

Regeringen har ett ansvar att se till att hela landet ska kunna leva, och miljonerna som omfördelas är avgörande för att bland annat förskolor och skolor i glest befolkade områden ska kunna hålla jämna steg med förskolor och skolor i storstadsområden. De behövs för att god offentlig service inte bara ska vara förbehållen människor i vissa delar av landet, och de måste kännas så "säkra" att kommuner och landsting kan planera för framtiden.

Det finns kanske makthavare nere i huvudstaden som tror att skatteutjämningen inte är en särskilt viktig fråga (inget kunde vara mer fel) och att det är ett enkelt sätt att vinna politiska poänger (vilket också är fel).

Visst, det kan kanske vara lockande för en del att stå och säga "nej, vi ska inte skicka några pengar till Norrland".

Men den efterföljande debatten, som kommer att handla om lokal beskattning av naturresurser, utlokalisering av myndigheter, behovet av ersättningsjobb och problemet med populistiska partier som lockar missnöjesröster, den är inte lika rolig.

Ett skatteutjämningssystem kan vara rätt krångligt.

Men det är bra mycket enklare än att inte ha något alls.

Anders Rönmark

Mer läsning

Annons