Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allez! manade Alf Svensson

Annons
Tisdag 5 februari 2002Allez! manade Alf Svensson

Oppositionen börjar samla sig till valrörelse.

Kristdemokraternas ledare Alf Svensson är otålig, han vill få fart på valrörelsen nu, inte vänta. Kanhända var det därför han utbrast sina "go, go" och "allez, allez!" när partiets landstings- och kommunpolitiker samlades i slutet av förra veckan. Han hymlar inte med att Sverige behöver ett regimskifte och att kristdemokraterna ska driva fram förändringen genom en hård kritik av inrikespolitiken.

I Härnösand får hans partikolleger då hålla för öronen, eftersom kristdemokraterna i den kommunen tillhör vänstermajoriteten - en majoritet som deras partiledare inte har något gott att säga om.

De tre partierna på vänsterkanten som bildat riksdagsmajoritet den här valperioden ska nog inte ta en valseger för given. Det verkar finnas gott om ammunition i de borgerliga leden för att bombardera framför allt socialdemokraterna och vänsterpartiet med skarpa angrepp. Nu har krist-demokraterna och centern haft sina samlingar av kommun- och landstingsfolk och nästa månad följer folkpartiet efter.

Under centerns möte var partiledaren Maud Olofsson mycket vass mot vänsterledaren Gudrun Schyman, något hon för övrigt enligt tidigare uttalanden kommer att vara under hela valrörelsen. Maud Olofsson har inga funderingar på att släppa kvinnoröster till Gudrun Schyman utan kamp. Därför poängterade centerledaren att Gudrun Schymans löften om att förbättra för kvinnorna inte lett till något positivt, tvärtom. När Gudrun Schyman varit med där besluten fattats har löneskillnaderna och kvinnors ohälsa ökat.

Det är ett faktum som inte går att resonera bort, ens med vänsterledarens munvighet. Som försvar ger hon förmodligen nya löften, men eftersom änkorna fortfarande väntar på att hon ska infria det hon lovade om änkepensionen från förra valrörelsen får hon svårt att vara trovärdig. Att Maud Olofsson inte tog upp just den saken är begripligt, det var ju centern och socialdemokraterna som gemensamt sparade bort änkepensionen.

Alf Svenson, som tydligen är beredd att gå på offensiven, har plockat fram material som visar att socialdemokraterna gynnar höginkomsttagarna i precis lika stor utsträckning som moderaterna. Effekten är förstås densamma oavsett om det är moderater eller socialdemokrater som sänker skatter, eftersom skatterna är progressiva.Om glashus och varvade listor

S-kollegan Susanne Sjö-stedt på den närstående sidan placerar mig i glashus när jag noterar att socialdemokraterna i Västernorrland inte hjälper partiordföranden Göran Persson att uppfylla löftet till SSU, nämligen att föryngra riksdagen. Inget av de främsta, och av allt att döma valbara, namnen på socialdemokraternas riksdagslista i länet är under 40 år.

Jag förstod inte piken. Jag har inte lovat att föryngra någon riksdagsgrupp. Ses jag som oppositionens företrädare får jag erkänna, att jag inte heller hört någon partiledare inom den uttala ett sådant löfte. Även om deras strävan är densamma.

Däremot vet jag att folkpartiet ser det som angeläget att öka den kvinnliga representationen i riksdagen. Förslaget till folkpartiets riksdagslista i Västernorrland toppas av en kvinna.

Skulle folkpartiet i länet ha lika stor representation i riksdagen som socialdemokraterna, hade Göran Perssons löfte varit lättare att uppfylla. Fp:s riksdagslista innehåller betydligt yngre förmågor bland de främsta. Den som, i likhet med Göran Persson, vill föryngra riksdagen kan ju rösta på någon av dem. Då kunde partiet rent av kanske ta tillbaka det mandat som förlorades i senaste valet.

Beträffande socialdemokraterna tycks de ha visst besvär att enas om riksdagsvalsedelns utseende i Umeå. Där står striden om förstaplatsen mellan en kvinna, Lena Sandlin-Hedman, och en ny svensk, Ibrahim Baylan. Valberedningen satte Baylan först eftersom det skulle underlätta varvade listor. Vartannat namn ska vara en kvinnas, vartannat en mans.

Det är med andra ord svårare att varva listor ifall en kvinna står överst. Det finns gott om konstigheter i politiken ...När barn misshandlar

En pojke i sjunde klass har utsatts för grov misshandel vid en skola i Södertälje. Jämnåriga hoppade på honom. Tarmar spräcktes och ett revben bröts av. När pojkens föräldrar vände sig till läraren fick de veta att skolan inte klarar av situationen.

Skolan måste få större möjligheter att, som sista utväg, tvångsförflytta elever som mobbar - för alla parters bästa. Skolpersonalen vill få den här rätten. De irriterar sig på skolministerns krav på dialog. Tror socialdemokraterna inte att lärarna redan försökt att prata? Att prata är viktigt, men ibland räcker det inte.

Jakob Johansson

Mer läsning

Annons