Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla tjänar på minskade klyftor

/
  • Klyftor handlar mer än om pengar i plånboken, som om samhällets skyddsnät som gör att människor vågar mer!

Annons

"Alla tjänar på minskade klyftor". Det var den slogan som jag valde till min valaffisch 2010. Då blev det ingen valseger för socialdemokratin utan vi fick , för andra mandatperioden i rad, en borgerlig regering.

Under de åtta år som borgarna styrde ökade de ekonomiska klyftorna stadigt. De rikaste blev rikare och de sämst ställda fick det ännu sämre. 2014 fick vi äntligen en socialdemokratisk regering och mina förhoppningar om en ökad ekonomisk jämlikhet var stor.

Nu visar SCB:s rapport om ekonomiska klyftor i Sverige att utvecklingen inte har brutits, även om den avstannat något. Det finns alltså mycket kvar att göra.

Varför tycker jag då att just den här frågan är så viktig? Jo, för att jag är övertygad om att det är just jämlikhet som är det absolut bästa receptet för ett framgångsrikt, hållbart samhällsbygge.

Jämlikhet skapar tillväxt, eftersom köpkraften blir starkare när den fördelas bland många. Den som redan har allt köper ju inte mycket om den får mer pengar, utan lägger snarare på hög.

Jämlikhet driver fram kompetens, eftersom det inte är föräldrarnas plånbok som avgör vem som får tillgång till högre studier, utan eget engagemang och förmåga.

Jämlikhet när det gäller sjukvård och omsorg är något av det smartaste som finns. Vi betalar gemensamt för att få det vi behöver, när vi behöver det. Det är resurseffektivt, och utan vinster i välfärden skulle det bli ännu mer resurseffektivt.

Till och med på den dagsaktuella frågan om människors växande känsla av oro och otrygghet är jämlikhet lösningen. När du vet att samhället håller ihop, när det finns ett bra skyddsnät om livet rasar, så vågar du mer. Du vågar säga upp dig från din otrygga anställning, börja plugga, byta jobb eller bryta upp från ett dåligt äktenskap. Trygga människor vågar.

Är du orolig för ökad brottslighet i samhället är det viktigt att känna till att få förändringar driver upp brottslighet så snabbt som ökad ojämlikhet som i sin tur driver fram ökad segregation.

Och i ett segregerat samhälle där människor inte möts ökar oron och känslan av otrygghet. Om människor inte känner hopp och framtidstro kan de lätt hamna snett. I värsta fall blir vi farliga för varandra.

Att ojämlikheten ökat under samma tid som otryggheten växt är för mig en tydlig signal om att enbart fler poliser och hårdare straff inte är hela lösningen. Självklart ska rättsväsendet fungera, men för att vända utvecklingen är det också nödvändigt med ökad jämlikhet. Därför behöver vi få fortsätta leda landet, i annat fall kommer det inte att hända.

Mer läsning

Annons