Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrkesarmé det enda rätta

Annons
Yrkesarmé det enda rätta

I den aktuella debatten om kvinnlig värnplikt har det av en del krigsromantiker framförts åsikten att det nuvarande svenska försvaret med allmän värnplikt skulle ha en speciell folklig förankring.

Detta är grovt missvisande och visar på att de som framför dessa åsikter inte har någon praktisk erfarenhet eller kunskap om verkligheten. Det är inte många inkallade som skulle inställa sig till lumpen överhuvudtaget om det inte vilade hot om straff och repressalier från staten över deras huvuden. De flesta värnpliktiga skulle fara hem den dag som i dag är om de inte visste att de skulle hamna i fängelset.

Det visar sig också att allt fler frikallas på grund av psykiska orsaker. Dagens ungdomar står helt enkelt inte ut med det olustiga tvång som finns och alltid har funnits i det militära.

Givetvis måste hela systemet ändras i grunden om det skall bli en verkligt folklig uppslutning kring försvaret. Det enda rätta inför framtiden är att sätta upp en yrkesarmé med anställda avlönade soldater. Det finns ingen anledning till att just försvaret i motsats till andra samhällsfunktioner kan få tvångs-utskriva personal. I så fall borde det införas oavlönat tvångsarbete inom omsorg och sjukvård så vore det problemet löst. Även inom andra allmänna verksamheter som skatt och förvaltning vilka också bekostas av skattemedel skulle tvångsutskrivningar kunna ske.

Men skulle folket acceptera detta "folkliga" förfarande? Jag tror inte det. Fördelen med en stående armé är att man kan välja ut de sökande efter de behov man har och på kvalifikationer, man behöver inte dra en mer eller mindre hoper motvilliga bassar genom en utbildning de inte vill ha. Det man behöver inom försvaret är färre men mer kvalificerade och motiverade personer.

Pax

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons