Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt att äldre känner trygghet på ålderns höst – avvecklingen blir en baksmälla

/

Annons

Efter senaste utspelet om stora förändringar som särskilt drabbar två landsbygdsorter, Moliden och Sidensjö, är det säkert många som undrar hur beslutsfattarna tänker.

Efter de presentationer som gjorts av ansvariga och deras ovilja att ta till sig synpunkter undrar nog många hur deras omhändertagande blir på ålderns höst. När den äldre människan känner sig otrygg i sitt eget hem och möts av att det inte är tillräckliga skäl för den lilla människan att få ett boende som man kan känna sig trygg i.

Vi tycker vidare att kommunens äldre bör belönas med att på äldre dagar få bo och vistas på ett vård- och omsorgsboende i anslutning till sin ort, där de har bott under sitt verksamma liv.

Nu vill man lägga ner Mogårn och fördela platserna på nybygget i Själevad och Lejonbacken. Enligt ett tjänstemannaförslag.

Ett av argumenten är att lokalerna inte håller den standard som krävs. Vår förhoppning är att inte bara se problemen utan att ta vara på möjligheterna. Rusta upp Mogårn som redan står där mitt i sin fantastiskt yttre miljö helt gratis.

■■ För fler insändare, klicka här.

Sedan 20 år tillbaka har antalet platser i vård- och omsorgsboenden minskat med 30 000 i landet. Om dagens nivå ska bibehållas krävs cirka 19 000 nya platser fram till 2025, som en följd av åldrande befolkning.

Vi anser att nedläggning och avveckling av Mogårn kommer att komma som en baksmälla om några år. Låt inte detta vård- och omsorgsboende på landsbygden försvinna. Boendet fyller väl sin plats i denna del av kommunens landsbygd.

Det är inte bara Mogårn och Sidensjögården som är på fallrepet. Tjänstemännen varnar för att i nästa etapp ska Björna drabbas. Ska vi inte ha några äldreboenden på landsbygden i framtiden? Politiker och tjänstemän, det gäller att tänka om och tänka rätt.

Den av kommunen antagna landsbygdsstrategin måste prövas vad gäller Mogårn och Sidensjögården. Där ska alla medborgare ha möjlighet att delta i processen. Här har ni politiker, valda av folket, ett mycket stort ansvar.

Mogårn har i dag 50-60 anställda och 40 procent av dem finns inom en mils radie från Moliden. Lägger man till de som bor på orterna Själevad, Överhörnas och Bredbyn blir procenten 70.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Mister samhället Moliden och landsbygden dessa arbetstillfällen blir det ett bortfall som svider. Ställer sig kommunledning och kommunpolitiker upp bakom beslutet att lägga ner Mogårn? Detta är inte en fråga som endast omsorgsnämnden beslutar om.

Undertecknade pensionärsföreningar i Anundsjö yrkar på följande:

>>> att beslutet flyttas fram.

>>> att beslut tas i kommunfullmäktige om Mogårn och Sidensjögården.

>>> att förslaget prövas om det är förenligt med kommunens landsbygdsstrategi.

>>> att beslutet är förenligt med ”Bygd och stad i balans”.

Nea-Marie Österlund

Ordförande SPF Seniorerna Anundsjö

Jan Håkansson

Ordförande PRO Anundsjö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons