Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill stärka utvecklingskraften i Sverige

Annons

Svar till Per Sundin (ÖA 4/12) samt Olle Häggström och Christina Karlsson (ÖA 6/12).

Ingenting upprör förmynderiets vänner så som friheten. Har man grundsynen att politiker alltid vet bäst och att förbud av olika sorter är oproblematiskt förstår jag att det ligger nära tillhands att säga nej till gårdsförsäljning.

De två S-märkta debattörerna Häggström och Karlsson gör flera felslut i sin artikel. För det första drar man likhetstecken mellan att gynna det entreprenörskap som sjuder runtom i landet och ökat alkoholmissbruk. Fakta talar sitt tydliga språk. Både den totala konsumtionen och missbruket av alkohol minskar glädjande nog i Sverige, trots en ökning i antalet utskänkningsställen. För att ytterligare minska missbruket ska smuggling och svartförsäljning motverkas – inte landsbygdsentreprenörskap.

På samma sätt verkar Karlsson och Häggström missuppfattat påverkansarbete på EU-nivå. EU-kommissionen är inget orakel i Delfi som slumpartat meddelar beslut eller river upp Systembolagets monopol. Vid införande av gårdsförsäljning kommer detta givetvis ske på ett sätt som stämmer med eller får undantag från det europeiska regelverket. Precis detta hände när Centerpartiet och regeringen säkerställde fortsatt dispens för norrländskt kustfiske och surströmmingens fortlevnad. Även då försökte för övrigt socialdemokrater sätta käppar i hjulet.

Per Sundin skriver att han har svårt att förstå mitt engagemang för gårdsförsäljningen. Låt mig då vara tydlig: Varje gång människor vill förverkliga idéer och drömmar så finns jag och Centerpartiet där och stöttar. Vi vet att ett gott samhälle är ett samhälle av människor som är trygga i att gå från ord till handling. Vi ogillar starkt när förbud och förmynderi står i vägen för folks drivkraft. Detta förklarar Centerpartiets stöd för gårdsförsäljningstanken men också vår syn på att strandskyddet ska vara tillåtande för byggnation och vårt oreserverade stöd till att unga ska få välja skola och att äldre ska få välja hemtjänst.

Per Sundin skriver vidare att detta handlar om några skånska vingårdar. Då har Sundin helt missat den utveckling som sker runtom i vårt land. En helt ny kategori entreprenörer startar upp och utvecklar ett företagande kring bryggerier, vingårdar och destillerier. Alla vittnar om samma sak: Låt oss i begränsade mängder sälja våra produkter till besökare och turister. Här ligger jobb och väntar på att skapas.

Jag är stolt över att fått varit med och ta initiativ till en riksdagsmotion undertecknad av riksdagsledamöter från Centerpartiet, Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Vi vill stärka utvecklingskraften i hela Sverige. Detta är ett litet steg på vägen.

Emil Källström (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons