Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenfall - Norrlands blodigel

Annons
Vattenfall - Norrlands blodigel

Norrländska älvar finansierar 23800 miljoner till Vattenfalls investeringar i brunkol och kärnkraft!

I halvårsrapportens tjusiga redovisning (alla norrlandsvänner borde läsa den) ser man att vattenkraften i Norden ger 19 procent av Vattenfalls omsättning och 60 procent av resultatet.

Investeringarna i Polen och Tyskland är över 30 miljarder.

För information till norrlandsvännerna ges följande citat ur rapporten:

"För koncernen är det betydelsefullt att prisläget på den nordiska marknaden nu normaliseras (höjs). Vi måste ha en stabil intjänandeförmåga som ger en acceptabel räntabilitet för nödvändiga långsiktiga investeringar".

"Elpriset på NordPool har i år återhämtat sig från senaste årens rekordlåga prisnivå där årsmedelpriset legat under produktionskostnaden, för kärnkraft".

"Rörelseresultatet sjönk tillförd av lägre marginaler i förvärvade bolag"!

I klartext: De pengar som intjänats på vattenkraftverken bränns nu upp i kolkraft och kärnkraft i Europa och lönsamheten blir allt sämre. Den tidigare (1992) planerade avkastningen av 15 procent på arbetande kapital har legat på under 10 procent, och nu kommer den att sjunka än mer och mycket snabbare!

Det är lätt att förstå att moderaterna vill sälja Vattenfall så fort som möjligt innan skattemedel måste till för att täcka förlusterna nere i Europa. Det finns ju gränser för hur höga elpriser man kan ta ut i Norden.

En from önskan år ju att kraftverken, fallhöjderna och fastigheterna i Norrland före en eventuell försäljning återgår till kommunerna, som rätteligen borde ägt dem i alla fall!

Gör Vattenfalls framtid till en valfråga, önskar

Rolf Bergström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons