Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart är vi på väg?

Annons

Onsdagen den 14/ 11 stod det att läsa, i Tidningen Ångermanland, om överskottshanteringen av avtalsförsäkringen AGS (Avtalsgruppsjukförs.) LO:s Karin tycker att man ska använda pengarna till arbetsmiljöåtgärder medans en Socialdemokratisk politiker tycker att det är bra att man använder personalens försäkringspremie till att rädda kommunernas svarta hål. Det jag menar är återbetalningen av avtalssjukföräkringspremien (AGS heter den i privata avtalen) . Privata arbetsgivare får tillbaka över 5 miljarder kronor som man kan dela ut till aktieägarna. Vidare så talar man om att överskottet skall per automatik betalas tillbaka till arbetsgivarna, då behöver inte LO och SN bemöda sig med att förhandla varje gång som det blir ett överskott. Detta är ett av många LO svek mot medlemmarna. För man tar inte heller strid för att rädda vår lagstadgade försäkring som vi löntagare betalar med ett löneavdrag. Ett löneavdrag som vi betalar till arbetsgivaren och som går under namnet arbetsgivaravgift.

Intresset av att minska utgifterna för lagstadgad sjukförsäkring kommer att öka. Försämringar för rätten till den försäkringen kommer arbetas fram, för då blir överskottet i AGS:en högre och dom större arbetsgivarna, som idag slipper ekonomiskt samhällsansvar, får ännu mera att fördela mellan sig.

Min uppfattning är att dessa pengar skall användas till att förbättra löntagarnas pension, det är våra pengar. Kommunens budget skall finansieras via skatteuttag och avgifter och inte personalens försäkringspremie. Vidare så anser jag att arbetsmiljösatsningar ska tas ur andra medel och inte av överskott i avtalssjukförsäkringen.

Lennart Önblad

IF Metallsocialdemokrat.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons